GLAS NARODA

Hrvatski novinari su premalo slobodni

11.12.2008 u 11:54

Bionic
Reading

Premda hrvatski građani veoma cijene novinarsko zvanje, malo njih bi se željelo baviti profesijom koju ocjenjuju previše stresnom i nedovoljno neovisnom, pokazuje istraživanje Gfk o položaju novinarske profesije u Hrvatskoj

Premda je novinarstvo po značaju, odnosno priznatosti u našem društvu iza puno drugih profesija, ipak gotovo dvije trećine građana smatra da je to donekle ili izrazito značajno zanimanje. Novinarstvo je izazovna i stresna profesija, smatra većina ispitanika kada opisuje osobine novinarskog posla. Međutim, visok je udio onih koji ga procjenjuju i kreativnim, napornim i zanimljivim.

 

Novinarstvo se doživljava nedovoljno neovisnim, s obzirom na to da čak 54 posto građana smatra da je ono pod utjecajem određenih interesnih skupina i/ili politike. Sukladno percepciji o neovisnosti novinarstva, građani su nisko ocijenili i kvalitetu hrvatskog novinarstva, smatrajući da novinarstvo u Hrvatskoj nije dovoljno objektivno i istinito.  

 

Rašireno je i mišljenje da u velikoj mjeri postoji kontrola (cenzura) u prenošenju informacija putem medija, i to najviše kod prenošenja informacija vezanih za organizirani kriminal. Gotovo dvije trećine građana smatra da slobodu izvještavanja novinara ograničavaju upravo političari.

 

Većina Hrvata smatra da je malo novinara koji su potpuno nezavisni, a kao novinare koji svoj posao obavljaju maksimalno korektno i u interesu javnosti nejčešće ističu Denisa Latina, Gorana Milića, Aleksandara Stankovića, Mirjanu Hrgu, Mislava Bagu, Dušana Miljuša i Dragu Hedla.

 

Za većinu građana (61 posto) glavni izvor dnevnog informiranja je televizija. Međutim, građani višeg obrazovnog statusa više vole druge načine informiranja (novine i internet).