DO KRAJA VELJAČE

Prijavite startup projekt poslovnim anđelima

05.02.2013 u 15:24

Bionic
Reading

Zagrebački inkubator poduzetništva (ZIP) do kraja veljače primat će prijave novih startup projekata za svoj tzv. predinkubacijski program čime žele podržati inovativne i mlade poduzetnike, a suorganizatori su prvog 24-satnog natjecanja u programiranju koje će se u njihovim prostorima održati 9. i 10. ožujka.

Te i druge novosti u radu ZIP-a najavljene su na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predsjednik udruge hrvatski poslovni anđeli-CRANE i suosnivač ZIP-a Mihovil Barančić naglasio kako u Hrvatskoj postoji sve veće zanimanje mladih startup odnosno poduzetnika početnika za uključivanjem u ZIP.

Tamo dobiju svu moguću stručnu i tehničko-tehnološku podršku za svoje projekte, od kojih su mnogi već našli svoje mjesto na tržištu i to ne samo u Hrvatskoj nego i puno dalje, kazao je Saša Cvetojević, također jedan od osnivača ZIP-a i jedan od najaktivnijih investitora u CRANE-u. O visini tih investicija nije mogao ništa reći, jer je vezan ugovorima, ali je kazao da suvlasničke udjele ima u 15-ak manjih tvrtki koje dobro posluju.

Cvetojević i Ivo Špigel iz ZIP-a kazali su da trenutno u ZIP-u djeluje devet timova koji razvijaju različite projekte, od kojih je među naprednijim Iderma (za zdravstvo), ali i da su svi ostali napredak u softverskom razvoju. Neki od njih su blizu ili već u fazi osnivanja tvrtki, a među njima je i jedan od uspješnijih startup-a Publiconn, koji se u zadnje vrijeme nametnuo kao jedna od najuspješnijih mreža za sve zainteresirane za povlaćenje sredstava iz EU fondova.

Pokretač Publiconna Branimir Šloser kazao je da su upravo u ZIP-u on i njegov tim proveli zadnja tri mjeseca razvoja te mreže, što im je omogućilo i da ju završe nakon dvije godine priprema i rada.

Najavljujući 24-satno natjecanje u programiranju u ožujku u prostorima ZIP-a Mario Brkić iz austrijske tvrtke BeeOne, koja je poduzeće Erste banke, kazao je da je riječ zapravo o europskom natjecanju 'Erste Finnovation Hackathon' koje se prvi put održava u Hrvatskoj.

Natjecati se mogu svi, zadat će se tri zadatka na temu rješavanja problema korisnika bankarskih i financijskih usluga za što u 24 sata treba naći rješenje i stvoriti aplikaciju za mobilne ili web platforme.

Pobjednici dobivaju nagradu od 1337 eura po članu tima, jer u hakerskom žargonu ta brojka izokrenuta u slova znaći 'leet' odnosno 'član elite', a rješenje koje će stvoriti njihovo je vlasništvo te o njemu mogu dogovarati suradnju s Erste bankom, a i ne moraju.