Poslovni vodič 155.000 NEZAPOSLENIH

Anketna nezaposlenost porasla na 8,7%

Stopa anketna nezaposlenost u četvrtom je tromjesečju prošle godine iznosila 8,7 posto, podatak je iz anketa o radnoj snazi koje je objavio Državni zavod za statistiku. To je 1,7 postotnih bodova viša stopa anketne nezaposlenosti nego li u trećem tromjesečju prošle godine kada je anketna nezaposlenost zabilježila do sada najnižu stopu od 7 posto

Na godišnjoj pak razini, u odnosu na četvrto tromjesečje 2007. godine, stopa anketne nezaposlenosti je pala za jedan postotni bod.

Prema anketi o radnoj snazi, koja se temelji na metodologiji Međunarodne organizacije rada (ILO), u četvrtom tromjesečju 2008. godine u Hrvatskoj je bilo 155 tisuća nezaposlenih osoba. To je za oko 79 tisuće osoba manje nego što je u tom razdoblju iznosila registrirana nezaposlenost koja se prati prema administrativnim evidencijama.

U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je u četvrtom tromjesečju prošle godine registrirano oko 234 tisuće nezaposlenih, a stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 13,1 posto.

U četvrtom kvartalu 2008. u Hrvatskoj je bilo ukupno zaposleno milijun i 633 tisuća osoba, od čega 899 tisuća muškaraca i 821 tisuća žena. Stopa zaposlenosti (postotni udio zaposlenih u radno sposobnom stanovništvu) iznosila je 44,0 posto.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još