EU AKADEMIJA

Priprema i provedba projekata za EU fondove

02.11.2016 u 16:23

Bionic
Reading

Do točke odobrenja EU projekta nije lako doći. Postoji čitav niz pravila kojih se treba pridržavati kako bi projekt bio ispravno napisan i odobren. Po ulasku Hrvatske u EU, odobravanje projekata nastavit će se vrlo slično sadašnjim procedurama, jer je RH već formirala operativnu strukturu za provođenje IPA projekata i projekte provodi decentralizirano.

U pripremi projekta često se primjećuje nedovoljno praktično iskustvo u pisanju projekata. Često korisnici ne znaju kvalitetno izvršiti razradu projekta na aktivnosti, rezultate i ciljeve, što je ključno za pravilno popunjavanje dokumentacije. Osim toga, kreiranje proračuna često se pokazuje kao problem u pripremi projekta, jer se u proračun stavljaju stavke koje nisu bitne za provedbu projekta, tj. nemaju opravdanje u aktivnostima i rezultatima projekta.

U provedbi odobrenih projekata najveći problemi događaju se u provođenju procedura nabave koja je za sve provoditelje definirana kroz EU procedure i provodi se kao javna nabava, što privatnim tvrtkama koje nisu navikle na taj način redovno obavljati nabavu u svojim poduzećima predstavlja izazov.

Zbog svega navedenog, Mirakul Edukacijski centar organizira specijalistički program za pripremu i provedbu projekata za EU fondove, koji će detaljno predstaviti EU kohezijsku politiku i fondove te kroz niz praktičnih radionica proći osmišljavanje projekata, izradu logičke matrice i sažetka projekta te proračuna projekta. Također, u zadnjem modulu će se detaljno obraditi evaluacija i provedba EU projekta. Program se sastoji od tri modula ukupnog trajanja 60 školskih sati. Voditelji programa su Jean-Pierre Maričić i mr.sc. Igor Medić

Tijekom sva tri modula na predavanjima će, osim predavača, prisustvovati i posebni gosti-predavači, visoko stručne osobe koje su pisale i provodile uspješne EU projekte te osobe koje su aktivno sudjelovale u institucijama i ministarstvima zaduženim za provedbu EU programa.

Program Mirakul Akademije kreće krajem listopada, a sve dodatne informacije o programu, predavačima i uvjetima upisa mogu se naći na web stranicama www.mirakul.hr/edukacijski-centar/akademija/eu-akademija