E-LEARNING

Combis predstavio virtualno računalo za učenike

14.09.2012 u 12:26

Bionic
Reading

Regionalni sistem integrator Combis predstavio je konferenciju Combis i suvremenu tehnologiju Cloud implementiranu u Tehničkom veleučilištu Zagreb, što ujedno predstavlja prvu i jedinu ovakvu primjenu virtulizacijske/tehnologije Cloud u hrvatskom visokom školstvu

Uvođenjem sustava VDI (Virtual Dektop Infrastructure) svaki student Tehničkog veleučilišta Zagreb imat će omogućen pristup edukativnim alatima bilo gdje i bilo kada te će u laboratorijima moći koristiti vlastita prijenosna računala. Studentima su osigurana i specijalizirana računala za pojedine seminare, a dodatnu dostupnost osigurava i podrška sustava za tablete te druge prijenosne uređaje.

Na ovaj način, studentima je omogućena nastava od bilo kojeg mjesta 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, čime su se studenti u Hrvatskoj približili mogućnostima svojih kolega s prestižnih svjetskih sveučilišta.

'Implementacijom Combisovog rješenja, osigurali smo svakom našem studentu, a govorimo o brojci od oko 6.000 studenata, da ima na raspolaganju svoje virtualno računalo konfigurirano specifično za potrebe nastave, što je, ako promatramo situaciju u cjelokupnom hrvatskom školstvu, svakako velik iskorak. Tehnologija virtualizacije će nam omogućiti bitno poboljšanje nastavnog procesa kroz održavanje interaktivne nastave korištenjem prijenosnika i tableta, mogućnost izvođenja nastave na daljinu, e-učenja, pokretanjem e-knjižnice, uvođenjem ispisnog rješenja Cloud i drugo', izjavio je Goran Belamarić, prodekan za razvoj, nabavu i investicije Tehničkog veleučilišta Zagreb.

Osim što osigurava napredne mogućnosti nastave, implementacija virtualnih tehnologija Tehničkom veleučilištu Zagreb, omogućuje i značajne uštede.

'Pojednostavljenom administracijom smanjuju se troškovi internog IT-a, a budući da se sva infrastruktura VDI nalazi u podatkovnom centru te se 'vrti' na poslužiteljima, tradicionalan način uporabe osobnih računala evoluira te se osobna računala mogu koristiti uz produljeni životni vijek ili se zamijeniti jeftinijim uređajima Thin Client', objasnio je Goran Car, direktor Sektora sistemske podrške i integracije iz Combisa.