ISTRAŽIVANJE

Većina Hrvata smatra da će kriza trajati još najmanje tri godine

20.08.2012 u 13:15

Bionic
Reading

Hrvatski građani u velikoj su većini, njih 84 posto, zabrinuti zbog krize za koju smatraju da će trajati još najmanje tri godine ili dulje, a najviše ih pogađa rast nezaposlenosti za koju većina, 80 posto, misli da će i dalje rasti.

Uz nezaposlenost, dvije trećine građana pogađa ekonomska nestabilnost, dok ih 47 posto zabrinjava mogućnost gubitka posla, pokazuje istraživanje koje je u srpnju na uzorku od tisuću ispitanika starijih od 15 godina proveo Centar za istraživanje GfK-a.

Ispitanike također zabrinjava pad životnog standarda (njih 38 posto), rast cijena i inflacija (36 posto), neefikasna vlada (28 posto), ali i sektor zdravstva (17 posto) te kriminal i korupcija (15 posto).

Najmanje su zabrinuti zagađenjem okoliša, kvalitetom i politikom obrazovanja te mogućnošću građanskih nemira, terorizma i sl.

Trenutnom financijskom situacijom zadovoljno je 20 posto građana, ali ih je izrazito nezadovoljnih znatno više, 56 posto, te ih čak 69 posto najavljuje da će se u idućih godinu dana manje zaduživati po bilo kojoj osnovi.

U istraživanju je svega 18 posto ispitanika navelo da ne osjeća posljedice krize, dok je među ostalima najviše onih, 56 posto, koji su zbog toga smanjili troškove za sve oblike razonode i zabave. Slijedi ih 55 posto koji su smanjili troškove odjeće i obuće, a njih 31 posto troškove za hranu i higijenu.

Oko 28 posto kućanstava navelo je da ima negativne posljedice zbog smanjenja i/ili kašnjenja plaće nekog od ukućana, a u 4 posto kućanstava ne mogu više otplaćivati kredite.

Samo 14 posto građana smatra da će Hrvatska u idućih godinu dana izaći iz krize, a među 65 posto ispitanika koji vjeruju da će se kriza u Hrvatskoj nastaviti i nakon tri godine najpesimističniji su u Slavoniji, Lici, Banovini i Kordunu (71 posto), dok je takvih najmanje u Zagrebu (48 posto).