NOVI PROJEKTI

Zagreb dobiva startup inkubator

Bionic
Reading

U Zagrebu će se u rujnu otvoriti prvi poslovni inkubator, dogovorili su to Sveučilište u Zagrebu i udruga Zagrebački inkubator poduzetništva (ZIP) koja okuplja poslovne anđele Mihovila Barančića, Sašu Cvetojevića, Damira Sabola i Ivu Špigela

Podršku su dali Ministarstvo znanosti, Hrvatska udruga nezavisnih izvoznika softvera, Hrvatska mreža poslovnih anđela Crane, studentske udruge eStudent i BEST te londonski poslovni inkubator Seedcamp, koji je u utorak u Zagrebu okupio stotinjak ulagača i startupa iz Hrvatske, regije, ali i Portugala, Velike Britanije, Rusije i Novog Zelanda.

Od 19 predstavljenih projekata zagrebački startupi Mash.me, Kinect, web aplikacija za stvaranje filmova s avatarima, i Weddingella, sustav za planiranje vjenčanja, izazvali su najveću pozornost mentora i ulagača.

Mihovil Barančić, predsjednik Cranea i tajnik ZIP-a, kaže da im je Sveučilište u Zagrebu u samom centru grada ustupilo 200 kvadrata prostora za predinkubacijske i inkubacijske projekte, koji bi trebali biti motor razvoja poduzetništva, piše Poslovni dnevnik. Posebna pozornost posvetit će se timovima s dobrim projektima koji još nisu osnovali tvrtku.

Saša Cvetojević, najaktivniji poslovni anđel u Hrvatskoj, ističe da će u ZIP-u biti prostora za dvadesetak startup timova koji će ovdje moći raditi od tri mjeseca do godine dana. O tome koji će timovi dobiti priliku raditi u ZIP-u, pojašnjava, odlučivat će evaluacijski odbor uz unaprijed poznata pravila. Timovima će se nuditi i tehnologije za testiranje proizvoda i usluga.