Poslovni vodič HGK I UDRUGA KRUG

Izabrane najbolja poduzetnica i menadžerica

Iako poduzetnice igraju sve važniju ulogu u hrvatskom gospodarstvu, društvo još uvijek nije učinilo dovoljno kako bi im pomoglo i olakšalo usklađivanje obiteljskih obveza s poslom, rečeno je na današnjem obilježavanju Svjetskog dana poduzetnica u organizaciji Hrvatske udruge poslovnih žena Krug i Hrvatske gospodarske komore (HGK)

Od ukupnog broja hrvatskih poduzetnika, trenutno je 23 posto žena samo u trgovačkim društvima, a ako se pridoda obrt, ima ih više od 30 posto, istaknula je predsjednica Kruga Jadranka Radovanić dodavši da poduzetnice trenutno zapošljavaju preko 200.000 ljudi.

To je značajan napredak u odnosu na 2001. godinu kada nas je bilo svega osam posto, kazala je Radovanić koja napominje kako je njezina udruga sudjelovala u izradi cjelovite baze podataka o hrvatskim poduzetnicama.

Predsjednica Udruge poslovnih žena očekuje nastavak tih pozitivnih trendova, čemu bi trebala doprinijeti Strategija razvoja ženskog poduzetništva 2010. - 2013, koju Hrvatska ima zasad jedina u Europi.

Hrvatskih 30 posto žena u poduzetništvu u okviru je prosjeka zemalja EU-a, a nakon ulaska naše zemlje u EU, otvorit će se mogućnost da se za projekte pomoći poduzetnicama povlače sredstva iz Europskog socijalnog fonda, naglasila je predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin.

U povodu Dana poduzetnica proglašene su menadžerica i poduzetnica godine. Za menadžericu godine izabrana je Zrinka Bokulić, predsjednica uprave turističkog kompleksa Laguna Novigrad, a za najbolju poduzetnicu proglašena je Marija Komerički, suvlasnica Komerički trgovine koja objedinjuje trgovinu, slastičarnu, pekarnicu, mlin i turizam.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još