KONFERENCIJA

Drvna i tekstilna industrija najviše pogođene

27.04.2009 u 14:45

Bionic
Reading

'Od zemalja Istočne Europe kriza je najviše pogodila Rumunjsku, Bugarsku i Mađarsku, a Hrvatska ne želi biti u tom društvu, i zbog toga mora iskoristiti ovaj trenutak za razgovore o konkurentnosti hrvatskog gospodarstva', istaknula je Vesna Trnokop-Tanta na otvaranju konferencije 'Učinak globalne financijske krize na industrijske sektore istočnoeuropskih zemalja'

Konferenciju, koja se održava 27. i 28. travnja, organizirali su Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Europsko ekonomsko i socijalno vijeće, koje od početka 2008. istražuje gospodarsko stanje u deset novih članica EU, posebno s aspekta industrijskog sektora nakon pada komunističkog režima.

Iako je na otvaranju bio najavljen Nadan Vidošević, umjesto njega novinarima se obratila dopredsjednica HGK Vesna Trnokop-Tanta, koja je istaknula drvnu i tekstilnu industriju među najviše pogođenima u Hrvatskoj napominjući da su ugrožene sve prerađivačke industrije. Među istočnoeuropskim zemljama koje su bolje prošle u krizi spomenula je Poljsku, procjenjujući da će poljoprivreda i prehrambena industrija lakše podnijeti krizu od drugih industrija.

Trnokop-Tanta smatra da je sadržaj konferencije bitan za gospodarstvenike, kao i za one koji pripremaju zakone. Ipak, iz Vlade nitko nije bio prisutan, što se objašnjava poklapanjem termina s održavanjem još jedne konferencije.

'Globalna kriza uzrokovala je probleme u brojnim europskim zemljama, ne samo u novim članicama, poput Mađarske i baltičkih zemalja, već i u nizu zapadnoeuropskih zemalja, starih članica EU, kao što su Španjolska ili Irska,' izjavio je predsjednik Europskog ekonomskog i socijalnog vijeća (EESC) Joost van Iersel.

Program konferencije pogledajte ovdje