Poslovni vodič PORAŽAVAJUĆA ČINJENICA

Stranci tri puta poželjniji poslodavci

  • Autor: tportal.hr
  • 23.1.2012 15:55:49
  • 23.1.2012 15:14:15

Treću godinu zaredom prvo mjesto na listi 50 najpoželjnijih poslodavaca u istraživanju portala MojPosao zauzela je tvrtka Dm Drogerie-markt, a slijedi Hrvatski telekom. Prvi put među najpoželjnijim poslodavcima našli su se švedski modni brend H&M i robna kuća IKEA

Osmo istraživanje portala MojPosao o poslodavcima prvog izbora, u kojem je sudjelovalo više od 1.000 ispitanika, pokazalo je da je Dm Drogerie-markt i dalje najpoželjnija tvrtka za zapošljavanje. Dm uvjerljivo vodi sa 13,4 posto bodova, na drugom mjestu je T-HT grupa sa 3,6 posto, a na trećem mjestu Agrokor sa 3,4 posto bodova.

Među prvih 50 poslodavaca, koji su ispitanici naveli kao svoje poslodavce prvog izbora, nalaze se još (abecednim redom): Adris grupa, Carlsberg Croatia, Croatia osiguranje, Dalekovod, Dukat, Elektrokontakt, FINA, Franck, H&M, HAC, HGK, HNB, HRT, Hrvatske ceste, Hrvatske šume, Hrvatske vode, HŽ, IBM, IKEA, Jadran Galenski laboratorij, Kaufland, Kraš, Müller, Nestle, Nova TV, Philip Morris, Procter & Gamble, RBA, Siemens i Vindija.

Zanimljivo je da su svoje mjesto među 50 najpoželjnijih pronašla dva nova poslodavca: švedski modni brend H&M i robna kuća IKEA, vjerojatno zbog dugogodišnjeg iščekivanja njihovog dolaska na hrvatsko tržište.

Po prvi put prošle se godine na listi deset najpoželjnijih našao i Google, koji je zadržao svoju prošlogodišnju poziciju (šesto mjesto).

Privatne tvrtke u stranom vlasništvu najpoželjnije su radno mjesto za većinu ispitanika (32 posto). Poražavajuća je činjenica da bi u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu htjelo raditi svega 13 posto ispitanika.

Unatoč uvriježenom mišljenju, visina plaće nije presudan faktor privlačnosti nekog poslodavca. Za najviše ispitanika, njih 34 posto, sigurnost radnog mjesta glavni je kriterij u odabiru poslodavca prvog izbora. Prema tom čimbeniku, ispitanicima su najatraktivniji HEP i INA.

Harmonične odnose na radnom mjestu i socijalnu odgovornost poslodavca trećina ispitanika (30 posto) stavila je na drugo mjesto. Te kriterije najviše zadovoljavaju PBZ i Dm Drogerie-markt, kod kojeg ispitanici ističu i visinu plaće te socijalnu odgovornost.

Visina plaće i ostale beneficije zauzimaju četvrto mjesto, zajedno s vodstvom u sektoru (26 posto). Prema visini plaće ističu se Dm Drogerie-markt i Pliva, a zbog vodstva u sektoru poželjna je T-HT grupa.

Napredovanje smatra važnim 17 posto ispitanika pa je, prema tom kriteriju, njihov poslodavac prvog izbora Agrokor.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još