Poslovni vodič TRŽIŠTE RADA I ULAZAK U EU

Prilika za mlade i spremne na preseljenje

  • Autor: tportal.hr
  • 19.1.2012 12:10:26
  • 19.1.2012 11:57:19

Ulazak u Europsku uniju neće donijeti značajnije promjene na tržištu rada - ili će one biti pozitivne, smatra 62 posto ispitanika ankete koju je proveo portal MojPosao

Među pozitivnim promjenama ispitanici najviše ističu mogućnost dobivanja radnih dozvola za posao izvan Hrvatske te otvaranje tržišta. 'Više stranih investicija u Hrvatskoj i bolja povezanost s inozemnim tržištem rada', objašnjava jedan ispitanik.

Od ostalih pozitivnih promjena ispitanici naglašavaju mogućnost lakšeg dobivanja posla na neodređeno vrijeme te dobre uvjete rada: 'Otvaraju se granice, a plaće u Europskoj uniji su veće no igdje', komentar je jednog ispitanika. Ispitanici smatraju da će svoju priliku dobiti i inženjeri jer su oni traženi u Europskoj uniji te imaju dobre uvjete rada. 'Zapošljavalo bi se po kvalifikacijama i sposobnosti pojedinca', zaključuje jedan od ispitanika.

Ispitanici koji očekuju male ili neznatne promjene na tržištu rada, ističu da veće tržište znači i veću potražnju: 'Posao će lakše dobiti oni sa završenim fakultetom te mlađe osobe koje nemaju obitelj i koje su spremne odseliti se bilo kada i bilo gdje', komentar je ispitanika koji se nadovezuje na rezultate prethodnog istraživanja u kojem su brojni ispitanici već potvrdili spremnost na preseljenje radi posla.

Otežanu potragu za poslom nakon ulaska u Europsku uniju predviđa 38 posto ispitanika. Kao glavni razlog ističu veću konkurenciju na tržištu rada, odnosno, veću ponudu kvalitetnih posloprimaca. 'Mi smo preskupa radna snaga', ističe jedan od ispitanika.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još