DRŽAVNI POTICAJI

Poduzetnicima osigurano 340,3 milijuna kuna

09.04.2009 u 13:31

Bionic
Reading

Danas započinje objava javnih poziva za projekte poticanja malog i srednjeg poduzetništva za koje je osigurano 340,3 milijuna kuna, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva

Svi projekti, javni pozivi i potrebni obrasci bit će dostupni na internetskoj stranici ministarstva www.mingorp.hr. Projekti poticanja poduzetništva temelje se na Operativnom planu poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2009. godinu.

Za provedbu tog plana osigurano je 340,3 milijuna kuna, a sukladno antirecesijskim mjerama, projekti su usmjereni prema efikasnijim i učinkovitijim potporama u pet ključnih područja - konkurentnost i inovacije, poduzetnička infrastruktura, subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite, obrazovanje za poduzetništvo i poticaji za obrtništvo.

Pritom je najviše sredstava (55,9 milijuna kuna) planirano za projekt Jačanje konkurentnosti malog gospodarstva, odnosno za potpore za uvođenje novih tehnologija, sustava upravljanja kvalitetom i tehničkog označavanja te za marketinške aktivnosti poduzetnika.

Kroz novi pilot-projekt Gazele, potpore se usmjeravaju prema brzorastućim proizvodnim tvrtkama, kojima se u trogodišnjem razdoblju isplaćuje do 1,4 milijuna kuna.

Planom je predviđen i nastavak ulaganja u razvoj poduzetničkih zona u jedinicama lokalne samouprave te potpore za rad i jačanje razvojnih agencija, poduzetničkih centara i inkubatora i tehnoloških parkova.

Poduzetnici koji žele ostvariti potporu trebaju dostaviti zahtjev i potrebnu dokumentaciju u roku od 45 dana od dana objave javnih poziva. Dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnom info telefonu ministarstva 0800-234-505.