IZBAČENI S FORBESOVE LISTE

Milijarderi koji su naglo 'osiromašili'

31.03.2009 u 10:56

Bionic
Reading

Skoro trećina nekadašnjih milijardera s Forbesove liste danas su 'samo' multimilijunaši. Kriza je najteže pogodila Amerikance (s liste ih je ispalo 125) te Ruse ('osiromašilo' ih je 55). Od ukupno 355 bogataša koji su napustili ekskluzivni klub, izdvojili smo njih osam. Većina njih izgubila je novac zbog vlastitih grešaka


Yan Cheung
Bogatstvo u 2008: 1,9 milijardi dolara
Izgubila: 1,4 milijarde dolara

Kineska kraljica reciklaže papira jedna je od tri žene koje su zahvaljujući svojoj pameti zaradile milijarde, a danas su ispale s Forbesove liste najbogatijih ljudi. Dionice njezine kompanije Nine Dragons izgubile su 75 posto svoje vrijednosti zbog rasta troškova reciklaže.






Aubrey McClendon
Bogatstvo u 2008: 2,8 milijardi dolara
Izgubio: dvije milijarde dolara

Pritisnut margin kreditima McClendon je bio prisiljen u listopadu prošle godine prodati 31,5 milijuna dionica američke tvrtke za proizvodnju prirodnog plina Chesapeake Energy (njezin suosnivač) u tri dana po najnižoj cijeni. McClendon je bio uvjeren da će cijene plina nastaviti rasti, zbog čega se zadužio kako bi povećao svoj vlasnički udio.






Anthony O'Reilly
Bogatstvo u 2008: 1,8 milijardi dolara
Izgubio: 1,1 milijardu dolara

Bivši šef najvećeg svjetskog proizvođača kečapa Heinz Copmpany i nekadašnji profesionalni igrač ragbija nastradao je u kolapsu irskog gospodarstva. Dionice njegove novinske kuće Independent News & Media pale su za 90 posto pritisnute velikim dugovima tvrtke i padom broja čitatelja.
Drugi udarac je bila propast tvrtke za proizvodnju porculana Waterford Wedgwood, u koju je uložio više od 250 milijuna dolara. Tvrtka je u siječnju prodana američkom fondu KPS.



Luis Portillo
Bogatstvo u 2008: 1,2 milijardi dolara
Izgubio: jednu milijardu dolara

Kratkoročna zlatna groznica na španjolskom tržištu nekretnina ostavila je skoro bez ičega jednog od najviđenijih spekulanata. Portillo je prije tri godine prvo kupio tvrtku Inmocaral, da bi nakon toga zasjeo na rukovodeću poziciju u najvećoj španjolskoj nekretninskoj tvrtki Colonial. Od desetak banaka posudio je oko 1,4 milijarde dolara, koristeći dionice kao kolateral. Početkom 2008. dao je ostavku i do danas je prodao većinu dionica.




David Ross
Bogatstvo u 2008: 1,4 milijarde dolara
Izgubio: jednu milijardu dolara

Ljubitelj opere i jedan od najpoznatijih britanskih poduzetnika morao je dati ostavku na mjesto direktora u najvećem europskom maloprodajnom lancu mobilnih telefona Carphone Warehouse kad je otkriveno da je 19,4 posto svog udjela u kompaniji koristio kao jamstva za brojne privatne kredite. Pod pritiskom bankara prodao je većinu svojih dionica, te je morao napustiti upravne odbore triju javnih poduzeća.





Tulsi Tanti
Bogatstvo u 2008: tri milijarde dolara
Izgubio: 2,6 milijardi dolara

Indijski investitor u vjetroelektrane je u 2008. doslovno otpuhan. Vrijednost njegove kompanije Suzlon Energy pala je za 85 posto kad je otkriveno da proizvodi nekvalitetne turbine. U zadnjem kvartalu prošle godine 'utukao' je 45 milijuna dolara kako bi popravio kvarove, ali bez uspjeha. Kalifornijska tvrtka Edison Mission's Energy otkazala je već dogovorenu narudžbu od 150 turbina.





Wong Kwong Yu
Bogatstvo u 2008: 3,5 milijardi dolara
Izgubio: 2,6 milijardi dolara

Poslovica 'Tko bi gori, sad je doli' najbolje opisuje poslovni put 35-godišnjeg Yua. Sredinom prošle godine bio je drugi najbogatiji Kinez na svijetu, da bi u studenom sve krenulo nizbrdo. Zbog malverzacija je suspendirano trgovanje dionicama njegove tvrtke za prodaju kućnih aparata Gome Electrical Appliances, a u siječnju ove godine dao je ostavku na mjesto predsjednika uprave.





Mark Zuckerberg
Bogatstvo u 2008: 1,5 milijardi dolara
Izgubio: 600 milijuna dolara

Nedavno najmlađi milijarder na svijetu danas je tek mladoliki multimilijunaš. Iako broj korisnika Facebooka nezaustavljivo raste, ne prati ga i rast prihoda.