DO BOLJIH PROIZVODA

Besplatna predavanja o ekopoljoprivredi

08.09.2011 u 19:07

Bionic
Reading

Pet privatnih i pučkih učilišta u pet hrvatskih gradova pokrenulo je projekt besplatne edukacije poljoprivrednika za unapređivanje njihove proizvodnje. Poljoprivrednici stječu nova znanja o proizvodnji sira i preradi mlijeka te ekološkoj proizvodnji. Tijekom nekoliko tjedana u pet županija – Zagrebačkoj, Karlovačkoj, Sisačkoj-moslavačkoj, Šibensko-kninskoj i Gradu Zagrebu – za sirare i ekopoljoprivrednike obučit će se 320 poljoprivrednika

Dario Frangen, ravnatelj Učilišta za obrazovanje odraslih Apis iz Velike Gorice, kaže da obrazovanjem poljoprivrednicima nastoje prenijeti znanje neophodno za povećanje kvalitete i konkurentnosti njihovih proizvoda. 'Otkupna cijena svježeg mlijeka vrlo je niska. Zato jedino preradom mlijeka na vlastitom gospodarstvu možemo povećati njegovu cijenu, povećati broj radnih sati, odnosno bolje iskoristiti to mlijeko', kaže Frangen.

U zagrebačkom kraju, priča Frangen, sirarstvom se pretežno bave žene, pa su za predavanja odabirani uglavnom muškarci kako bi se za proširenje proizvodnje ravnomjerno poticale cijele obitelji. 'Kolege u Kninu kažu nam da je situacija kod njih obrnuta. U sirarstvu su uglavnom muškarci.'

Ljudi koji su se posljednjih tjedana prijavljivali za ovaj program od srijede uče o hranidbi i držanju stoke, proizvodnji kvalitetnog mlijeka, preradi sira, suvremenoj opremi. Predavanja traju 140 sati, a na kraju se ide na ekskurziju na tri sirarska imanja na otoku Krku.

Drugi program predavanja, za ekopoljoprivrednike, usmjeren je prema obučavanju za pokretanje ekološke proizvodnje u voćarstvu, povrtlarstvu, pčelarstvu, stočarstvu i drugim proizvodnim granama, ekološkom suzbijanju štetnika, gnojidbi, obradi tla. Pohađatelji će na kraju posjetiti eko imanje Mavrović u Sloboštini kod Požege, gdje će ispitati kako je naš poznati boksač uspostavio poljoprivrednu proizvodnju.

I podaci o obrazovnoj strukturi naših poljoprivrednika jasan su dokaz o važnosti ovakvih projekata – prema popisu poljoprivrede iz 2003. godine gotovo milijun poljoprivrednika u Hrvatskoj ima samo 'praktično iskustvo', a četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje tek osam tisuća poljoprivrednika.

Zahvaljujući IPA programu Europske unije, preko kojeg se s 360 tisuća eura financiraju predavanja i izleti, predavanja za svih 320 sudionika su besplatna, a na kraju oni dobivaju certifikate kojima dokazuju svoje znanje za proizvodnju kvalitetne hrane.

U projektu surađuje Hrvatske pčelarski savez čiji predsjednik Martin Kranjec kaže da je obrazovanje ključno želimo li našu poljoprivredu uklopiti u gospodarstvo Europske unije. Po novoj evidenciji u HPS-u je preko pet tisuća članova s oko 400 tisuća košnica. 'I u pčelarskom savezu stalno radimo na obrazovanju. Naše tečajeve položilo je više od polovice članstva, a redovno se javljaju mladi novi pčelari koji također žele učiti', potvrđuje Kranjec.

Predavanja se održavaju ovaj mjesec u Apisu (Velika Gorica), Centru za šljivu i kesten (Donja Bačuga), Pučkom otvorenom učilištu u Kninu, Prirodoslovnoj školi u Karlovcu i Pučkom otvorenom učilištu u Novskoj.