KNJIGE ZA LJETO

Za Kosor duhovna literatura, a za Milanovića - self help

07.07.2011 u 11:12

Bionic
Reading

Bliži se vrijeme godišnjih odmora kada će mnogi dane provoditi na nekoj od jadranskih plaža s knjigom u ruci. Istu vrstu odmora potražit će i političari, a Business.hr je sastavio popis literarnih izazova za predstojeće im odmore

Premijerki Jadranki Kosor nude široku lepezu naslova. S jedne su strane praktični priručnici poput engleskog naslova 'The checklist manifesto: How to get things right' Atula Gawandea uz prateću Malu gramatiku engleskog jezika, a s druge su izdanja duhovne literature koja mogu dati i neke praktične odgovore. Takva je 'Promjena - pokrenite vlastiti život od ambicije prema smislu', ili nešto iz područja beletristike, poput 'Ispričat ću ti priču'.

Predsjednik Ivo Josipović, predlaže Business.hr, mogao bi pak uživati u filozof skom djelu 'Vizije realističnih utopija'. Odluči li se odmor provesti uz lijepu književnost, mogao bi uživati u 'Seoskom baroku' češkog pisca Jirija Hajičeka

Oporbenom lideru Zoranu Milanoviću sugeriraju nešto iz područja self helpa, primjerice 'Školu života' Brune Šimleše, a dobar bi se izborom za njega mogao pokazati i hvaljeni roman Herthe Müller 'Da mi je danas bilo ne susresti sebe'.

Njegovom dojučerašnjem kolegi Milanu Bandiću - a možda i pokojem zastupniku zagrebačke skupštine - ljeto bi razveseliti mogao naslov 'Poraz mišljenja' francuskog filozofa Alaina Finkielkrauta.

Ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku dobro bi došlo nešto za opuštanje, roman 'Sjenke prošlosti' Rossa Macdonalda, a ministrici financija Martini Dalić mogla bi poslužiti knjiga 'Povećajte svoj financijski IQ'.

Guverneru HNB-a Željku Rohatinskom Business.hr najtoplije preporučuje posljednji nastavak skandinavske krimi-trilogije 'Kule u zraku' Stiega Larssona, a bivšem premijeru Ivi Sanaderu, dok čeka na izručenje, nešto kontemplativno - recimo, 'Bog - vodič za zbunjene'.