Poslovni vodič TRŽIŠTE RADA

U ovoj godini 10 posto više oglasa za posao

Nakon 2010. godine u kojoj tržište rada nije doživjelo značajne promjene, u prvoj polovici ove godine ipak je živnulo, pokazuju statistički podaci s portala MojPosao.

Na tom je portalu u prvoj polovici godine objavljeno više od 6.000 natječaja za različita radna mjesta, što je porast od gotovo 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najtraženija zanimanja ista su kao lani. To su prodavač, konobar, programer, kuhar, prodajni predstavnik, komercijalist, administrator, agent u pozivnom centru, asistent i vozač.

Najveća ponuda i potražnja zamijećena je u trgovini, turizmu i ugostiteljstvu, te financijama i računovodstvu. Kategorije zanimanja s najmanjom potražnjom radnika u prvoj polovici 2011. bile su skrb o djeci i starijima, turizam i ugostiteljstvo te briga o ljepoti i sport. Kategorije s velikom potražnjom su elektrotehnika, ljudski resursi te obrazovanje i znanost.

S obzirom na vrstu zaposlenja, objavljeno je 67 posto oglasa za stalno zaposlenje. S druge strane, 91 posto posloprimaca bilo je zainteresirano za stalni posao, a više od trećine i za honorarni rad.

Neki od traženijih honorarnih poslova kroz 2010. godinu bili su prodajni predstavnik, konobar, dadilja, programer, prodajni savjetnik i komercijalist.

Poslodavci su u svakom drugom oglasu tražili radno iskustvo, pri čemu se u najviše oglasa tražilo iskustvo od dvije do četiri godine.

Što se tiče poznavanja stranih jezika, u najvećem broju oglasa tražilo se aktivno znanje engleskog jezika dok su ostali jezici manje zastupljeni.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još