DAN PODUZETNIKA 2011.

Hrvatski poslodavci na prekretnici

25.05.2011 u 15:46

Bionic
Reading

Ovogodišnji Dan poduzetnika, tradicionalni godišnji susret gospodarstvenika koji organizira Hrvatska udruga poslodavaca HUP, održat će se 6. lipnja pod nazivom Hrvatski poslodavci na prekretnici, izvijestili su danas iz HUP-a iz kojeg najavljuju da će na tom skupu javno predstaviti dokument 'Za Hrvatsku 2011-2015: Kapital i radna mjesta ruku pod ruku'

Poslovati u krizi s još neizvjesnim krajem s jedne strane te pripremati se za skori ulazak u EU i prilagođavati poslovanje zahtjevnim izvoznim tržištima i još oštrijoj konkurentskoj utakmici s druge, vjerojatno su najveći izazovi s kojima su se naši gospodarstvenici ikad suočili, ističu iz HUP-a.

'Kriza, koja je još više razotkrila fundamentalne slabosti hrvatskoga društva i gospodarstva, i dalje ne jenjava. Nakon višegodišnjeg približavanja prosječnoj razvojnoj razini EU, sada se nalazimo u fazi udaljavanja od toga prosjeka. Dubina i trajanje krize te tromost pri izlasku iz nje pokazuju da je gospodarstvo izgubilo sposobnost za dinamičan rast', navodi se u priopćenju.

Poslodavci udruženi u HUP ističu da su, kako ne bi i oni bili samo oni koji govore i kritiziraju, a nemaju ideje i nisu spremni preuzeti bilo kakvu odgovornost, i do sada na mnogobrojne načine predlagali razne mjere za oporavak gospodarstva.

'Nije se puno toga primijenilo niti promijenilo, ali mi ne odustajemo', ističu iz HUP-a i najavljuju da će na Danu poduzetnika javno predstaviti dokument 'Za Hrvatsku 2011-2015: Kapital i radna mjesta ruku pod ruku' u kojem će iznijeti svoja očekivanja i zahtjeve vezane uz poboljšanje okruženja u kojem posluju, ali i sasvim konkretne prijedloge kako to učiniti.

Iz HUP-a napominju da je taj dokumentu već i prije no što je objavljen izazvao veliki interes javnosti te da će u njemu definirati okvir u kojem poslodavci žele raditi, a koji bi, uvjereni su, bude li realiziran, mogao osigurati gospodarski rast cijele zemlje i boljitak svih njezinih građana.

'Taj će dokument ujedno i jasno definirati po kojim ćemo kriterijima ocjenjivati buduće stranačke gospodarske programe - zbog toga ćemo na Danu poduzetnika od predstavnika najvećih parlamentarnih stranaka zatražiti da dokument komentiraju i da se očituju u kojoj će mjeri naša očekivanja i prijedlozi biti ugrađeni u gospodarske programe s kojima će izaći na izbore. Ono što želimo jasno reći jest da zahtjev da se promijeni cjelokupni okvir u kojem možemo i želimo raditi nije zadovoljavanje nekih partikularnih interesa poslodavaca - bez oživljavanja ekonomije bit ćemo svjedoci permanentne stagnacije pa i nazadovanja društva u cjelini', poručuju iz HUP-a.

Dan poduzetnika svake godine okupi oko 1.000 poduzetnika i poslodavaca, članova HUP-a, predstavnika diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj, brojnih predstavnika elektronskih i tiskovnih medija, te drugih visokih gostiju iz gospodarstva i politike, a iz HUP-a najavljuju kako će ovogodišnjem skupu biti nazočni i predsjednik Republike Ivo Josipović te predsjednica Vlade Jadranka Kosor.