POSLOVANJE U RUSIJI

Na ruskom tržištu morate biti praktični i prilagodljivi

13.05.2011 u 09:40

Bionic
Reading

Rusija je najuzbudljivije tržište na svijetu, na kojem se mora biti praktičan i prilagodljiv - složili su se sudionici okruglog stola na temu 'Poslovanje i ekonomsko okruženje u Rusiji' održanog uoči velike međunarodne konferencije Pogled ka Rusiji, koja će se krajem svibnja održati u Zagrebu

'Da bi strane kompanije bile uspješne u Rusiji, moraju biti prisutne na samom tržištu, fleksibilne, poduzetne te moraju razumjeti i poštivati rusku kulturu', ovim je riječima Vladimir Franković, menadžer u Holcimu koji već godinama radi na ruskom tržištu, ukratko objasnio jedan dio razloga zbog kojih hrvatskih tvrtki zasad u Rusiji nema u velikom broju.

'Za Hrvatsku, Rusija je jedna od glavnih šansi za povećanje proizvodnje i izvoza, tim više što u toj zemlji postoji pozitivna percepcija hrvatskih proizvoda kao tehnološki razvijenih', napomenuo je Darko Delač, predstojnik katedre Ekonomije i marketinga te višegodišnji predavač na Veleučilištu VERN. No da bi do toga došlo, smatra Delač, potrebno je umnogostručiti ulaganja u odnose između Hrvatske i Rusije, unaprijediti razinu komunikacije između dviju država, odnosno dva društva.

Ako ne dođe  do toga, odnosno ako Hrvatska ne pokrene izvoz te iskoristi ruske potencijale, mogla bi se naći u velikim problemima. Točnije – smatra direktor Plinare Zagreb Opskrba Mladen Pejnović, povratnik iz Rusije koji je 15 godina radio na menadžerskim poslovima - 'ako Hrvatska ne počne izvoziti, a u Rusiji ima sjajnu priliku, uskoro će postati nekonkurentna i na vlastitom, domaćem tržištu'.

Velika međunarodna konferencija Pogled ka Rusiji održat će se u zagrebačkom hotelu Westin 27. i 28. svibnja. Konferencija, koju organizira Akademija za politički razvoj uz potporu Hrvatske gospodarske komore i Vijeća Europe okupit će gospodarsku i političku elitu iz Hrvatske, Rusije, Velike Britanije i zemalja iz regije.

Među brojnim predavačima koji stižu na zagrebačku konferenciju je i Lena Nemirovskaja, osnivačica Moskovske škole političkih znanosti, najutjecajnije platforme za širenje demokratskih ideja među novim ruskim generacijama. Među predavačima su i profesori ekonomije i međunarodnih odnosa sa sveučilišta London School of Economics, Harvard i Columbia, diplomati koji su rusku tranziciju pratili iz prvih redova te konzultanti i biznismeni koji rade u Rusiji.