IZDAVANJE NOVIH DIONICA

Skupštini Dalekovoda predložene odluke o dokapitalizaciji

04.05.2011 u 18:51

Bionic
Reading

Dalekovod je danas na Zagrebačkoj burzi objavio poziv za glavnu skupštinu dioničara za 11. lipnja ove godine, a skupštini je predloženo i donošenje dviju odluka kojima bi se Uprava ovlastila za povećanje temeljnog kapitala - izdavanjem novih dionica najviše do 25 posto iznosa temeljnog kapitala, uz isključenje prava postojećih dioničara, te najviše do 50 posto iznosa temeljenog kapitala javnom ponudom dionica

Prema pozivu, objavljenom na Zagrebačkoj burzi, skupštini je predloženo da ovlasti Upravu Dalekovoda da izdavanjem novih dionica poveća temeljni kapital najviše do 25 posto iznosa temeljnog kapitala, uz isključenje prava prvenstva pri upisu novih dionica za postojeće dioničare.

Tu ovlast Uprava bi iskoristila za ugovaranje i realizaciju dugoročne linije za povećanje temeljnog kapitala (Equity Credit Line - ECL) u iznosu do 25 milijuna eura s međunarodnim institucionalnim investitorom kojemu bi se omogućilo da kroz više sukcesivnih uplata stekne do najviše 25 posto dionica Dalekovoda.

Cijena po kojoj bi taj investitor uplaćivao dionice morala bi odgovarati prosječnoj tržišnoj cijeni dionice Dalekovoda na Zagrebačkoj burzi, umanjeno za odgovarajući cjenovni diskont koji ne smije biti veći od 10 posto prosječno ostvarene cijene.

Dalekovod, kako se pritom obrazlaže, razmatra 'ugovaranje dugoročne linije za povećanje temeljnog kapitala s globalnim investicijskim fondom sa sjedištem u SAD-u'.

Time bi se, kako se navodi, tvrtki omogućila fleksibilnost i sigurnost u kontinuiranom i sukcesivnom povećanju vlastitog temeljnog kapitala kroz određeno višegodišnje vremensko razdoblje, a tom bi linijom dobila 'kvalitetan mehanizam izdavanja dugoročnog izvora financiranja koje namjerava koristiti u financiranju kapitalnih izdataka i kapitalizaciju povezanih društava, naročito u programima izgradnje i upravljanja obnovljivih izvora energije'.

Skupštini je predložena i odluka kojom bi se Uprava ovlastila da izdavanjem novih dionica poveća temeljni kapital najviše do 50 posto temeljnog kapitala u trenutku korištenja te ovlasti i to provođenjem javne ponude upisa dionica postojećim i novim dioničarima na domaćem i međunarodnom tržištu kapitala.

Uprava bi se također ovlastila i da postojeće i novoizdane dionice ili potvrde o deponiranih dionicama uvrsti na jednu ili više inozemnih burzi vrijednosnih papira.

Dalekovod, kako se navodi u obrazloženju, razmatra organiziranje i provodenje javne ponude za upis novih dionica 'radi jačanja kapitalne osnovice društva, a u skladu s dugoročnim razvojnim planom društva u svrhu financiranja intenzivnog investicijskog ciklusa'.

Javna ponuda bi se provodila na domaćem te, po procjeni, i na jednom ili više inozemnih, a u slučaju paralelne javne ponude potrebno je uvrstiti dionice ili potvrde o deponiranim dionicama na jednu ili više inozemnih burzi, ističu iz Dalekovoda.