FINANCIJSKO IZVJEŠĆE

Dalekovod s gubitkom u prvom tromjesečju

02.05.2011 u 17:57

Bionic
Reading

Dalekovod je u prvom tromjesečju ove godine zabilježio pad ukupnih prihoda, uz istodoban rast ukupnih rashoda, pa je tvrtka tromjesečje završila s gubitkom od 18,5 milijuna kuna, dok je u isto vrijeme lani imala dobit od 12,3 milijuna kuna, pokazuju podaci iz tromjesečnog financijskog izvješća Dalekovoda objavljenog na Zagrebačkoj burzi

Dalekovod je u prvom tromjesečju ove godine ostvario ukupne prihode u iznosu od 249,02 milijuna kuna, što je za 5 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su ukupni rashodi porasli za 7,1 posto, na 267,5 milijuna kuna.

Poslovni prihodi Dalekovoda d.d. u prva tri mjeseca ove godine iznose 249 milijuna kuna, operativna dobit prije amortizacije (EBITDA) 12,6 milijuna kuna, a neto gubitak 18,5 milijuna kuna.

Dalekovod Grupa je u prvom kvartalu ostvarila poslovne prihode od 268 milijuna kuna te operativnu dobit prije amortizacije (EBITDA) od 10,8 milijuna kuna. Neto gubitak Dalekovod Grupe iznosi 21,9 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju Grupa imala dobit od 7,8 milijuna kuna.

Uprava Dalekovoda u objašnjenjima ističe kako je poslovanje u prvom kvartalu uobičajeno slabije u odnosu na ostala razdoblja.

Uprava kao pozitivne pomake u poslovanju Dalekovoda d.d. i Grupe ističe smanjenje gubitka u odnosu na zadnji lanjski kvartal (kada je Grupa imala gubitak od 35,3 milijuna kuna, a Dalekovoda d.d. gubitak od 33,9 milijuna kuna).

Iz Dalekovoda kao pozitivne pomake ističu i smanjenje obveza tvrtke prema dobavljačima za 3,9 posto, a Grupe za 8 posto, intenziviranje procesa restrukturiranja, ugovaranje dugoročnog kredita od 240 milijuna kuna s HBOR-om uz značajno povoljnije uvjete financiranja te iskup 121,8 milijuna kuna komercijalnih zapisa sa ciljem smanjenja troška financiranja krajem kvartala (zbog čega se efekti povoljnijeg zaduživanja nisu pokazali u prvom kvartalu).

Dalekovod je, kako se navodi, u proteklom razdoblju velike napore uložio u dobivanje projekata na međunarodnim tržištima te je u zadnjih sedam mjeseci ugovoreno ukupno 123,3 milijuna eura vrijednih narudžbi i projekata, a sudjeluju na nizu natječaja u zemlji i inozemstvu kako bi ugovorili nove radove.