TRŽIŠTE RADA

Želite visoku plaću? Radite u farmaciji ili IT-u

07.12.2010 u 12:43

Bionic
Reading

U 2010. godini su najbolje plaćeni poslovi oni u farmaceutskim tvrtkama, u kojima su plaće 37 posto iznad prosjeka, nakon čega slijedi IT - izrada i održavanje programskih rješenja - gdje su plaće 27 posto veće od prosjeka, pokazuje istraživanje portala MojPosao o visini plaća u Hrvatskoj. Najniže plaće zabilježene su u djelatnostima vezanim za sport i razonodu (16 posto ispod prosjeka) te u poljoprivredi (18 posto ispod prosjeka)

Najbolje plaćeni inženjeri i pomorci

Promatrano po zanimanjima, najbolje su plaćeni inženjeri, čije su plaće 21 posto više od prosjeka. Iza njih slijede zaposleni u pomorstvu i prirodnim znanostima, kojima su plaće 9 posto, odnosno 8 posto iznad prosjeka.

Ove su godine najlošije plaćena pomagačka zanimanja (socijalni radnici, defektolozi, logopedi i slično) te zanimanja trgovačkih posrednika i prodavača, čije su plaće 45 posto, odnosno 56 posto ispod prosjeka.

Zagreb još više odskočio od prosjeka

Gledano prema županijama, najniže plaće ove godine zabilježene su u Krapinsko-zagorskoj (16 posto ispod prosjeka) te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (15 posto ispod prosjeka), nakon kojih slijede Virovitičko-podravska (14 posto ispod prosjeka) te Vukovarsko-srijemska županija (11 posto ispod prosjeka).

Sukladno očekivanjima, najviše plaće su zabilježene u Gradu Zagrebu, i to 32 posto iznad prosjeka, što je porast u odnosu na prošlu godinu, kada je razlika iznosila 28 posto. Slijedi Zagrebačka županija, gdje su plaće 20 posto više od prosjeka.

Smanjila se razlika između muškaraca i žena

U 2010. muškarci su imali u prosjeku 18 posto višu plaću od žena. Dobra vijest je da se razlika u odnosu na prošlu godinu, kada su muškarci imali 23 posto veću plaću, smanjila.

Razlike u visini plaća mogu se primijetiti i s obzirom na vlasničku strukturu tvrtki. U privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu plaće su 22 posto veće od prosjeka, a u stranim institucijama za 19 posto. Najniže plaće i dalje imaju zaposleni u udrugama, i to 15 posto manje u odnosu na prosjek. Plaće u hrvatskim institucijama gotovo su jednake onima u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu, dok su plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu 3 posto više od prosjeka.

Sve više zamrznutih i smanjenih plaća

Otkada je počela gospodarska kriza (kraj 2008. godine), najvećem dijelu ispitanika (45 posto) plaća se nije mijenjala. Čak 40 posto ispitanika zbog gospodarske krize prima nižu plaću. Svega 4 posto ispitanika dobilo je dogovorenu povišicu.