RAT ZA PODRAVKU

Na tajnoj lokaciji nastavlja se triler. Tko će pobijediti, Marić ili Krstičević?

23.02.2017 u 11:21

Bionic
Reading

Nadzorni odbor Podravke (NO) u popodnevnim satima na tajnoj lokaciji nastavlja raspravu o tome tko će u idućih pet godina voditi koprivničku kompaniju. Informacije koje stižu mijenjaju se iz sat u sat. Navodno je čak došlo do žestokog sukoba u Vladi, na rubu fizičkog incidenta, između ministra državne imovine Gorana Marića i ministra obrane Damira Krstičevića. Kuloari govore da je premijer Andrej Plenković u potpunosti zatečen takvom situacijom

Nakon današnje sjednice Vlade u Sisku novinari su premijera pitali o Podravci.

'Vodite računa o tome da Vlada ima samo nešto malo više od 25 posto dionica. Vlada je predložila neke ljude u Nadzorni odbor, a proces razgovara je izvan utjecaja mene ili članova Vlade. Vidjet ćemo što se zbiva kad se vratimo u Zagreb', odgovorio je kratko Plenković.

Marić za Pucara, Krstičević za Kolaka

Marić na čelo Podravke gura bivšeg predsjednika Uprave Zvečeva Marina Pucara, a Krstičević favorizira svog savjetnika Gordana Kolaka, nekadašnjeg direktora Dok-Inga. Za Kolaka navija i član NO-a Podravke Marko Kolaković, šef HDZ-ovog odbora za gospodarstvo.

U utorak se činilo da je imenovanje Kolaka gotova stvar. Uz njega je u Upravu trebao ući  Damir Mihanović, trenutni direktor Croatia zdravstvenog osiguranja. Iva Brajević i Olivija Jakupec, dosadašnje članice Uprave, trebale su ostati na svojim pozicijama, dok bi iz nje izišao Hrvoje Kolarić, direktor Belupa.


Međutim u srijedu Marić je navodno ultimativno zatražio da se Pucar postavi na čelo Podravke. Navodno je čak premijeru Plenkoviću zaprijetio ostavkom ako se ne ispuni njegova želja. S druge strane Krstičević nije odustajao od Kolaka.

Mirovincima prihvatljivi i Pucar i Kolak

Drugi najveći dioničar u Podravci, mirovinski fondovi, čekaju rasplet sukoba unutar Vlade i HDZ-a. Kako se može čuti iz neslužbenih izvora, njima su i Pucar i Kolak prihvatljivi, ali zauzvrat traže da njihovi ljudi preuzmu ostale važne menadžerske funkcije.

Dogovoreno je da novi član Uprave za financije postane Davor Doko, član uprave AZ fonda. Ali mirovinci se navodno protive tome da u Upravu uđe i Podravkina pomoćnica direktora logistike Ljiljana Šapina, članica lokalnog HDZ-a iz Novigrada Podravskog kod Koprivnice.


Posjetimo, NO Podravke broji devet članova. Državu predstavljaju Luka Burilović (zamjenik predsjednika NO-a), Marko Kolaković i Slavko Tešija. Mirovinske fondove zastupaju Dubravko Štimac (predsjednik NO-a), Petar Vlaić, Dinko Novoselac i Damir Grbavac. U NO-u su još neovisni pravni stručnjak Petar Miladin i Ksenija Horvat, predstavnica radnika.

Država je najveći pojedinačni dioničar u Podravci s 25,4 posto, dok mirovinski fondovi zajedno drže 42 posto vlasničkog udjela.