SCANNAPIECO KOD PLENKOVIĆA

Što sve Europska investicijska banka nudi Hrvatskoj?

22.02.2017 u 18:42

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković sastao se u srijedu u Banskim dvorima s potpredsjednikom Europske investicijske banke (EIB) Dariom Scannapiecom, a razgovarali su o doprinosu EIB-a novom investicijskom ciklusu u Republici Hrvatskoj te o potpori Vladi u ostvarivanju ključnih projekata, izvijestili su iz Vlade

Kako se navodi u priopćenju, premijer Plenković pozdravio je dosadašnju suradnju s EIB-om, poglavito u realizaciji ciljeva pokretanja gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva, kreiranja radnih mjesta i pokretanja investicija, posebice u sektorima izgradnje infrastrukture, energetike i turizma. Uspješna suradnja očituje se i ukupnim portfeljem koji iznosi pet milijardi eura

Potpredsjednik Scannapieco naglasio je kako je 2016. bila rekordna po povlačenju sredstava. Prema njegovim riječima, EIB sve više dobiva na vidljivosti u Republici Hrvatskoj i promiče se u jednu od najznačajnijih međunarodnih financijskih institucija koje ovdje djeluju. Želja je EIB-a da i dalje sudjeluje u svim razvojnim inicijativama u Hrvatskoj i za to je ponudio i savjetodavne usluge kako bi priprema projekata i njihovo financiranje bilo što jednostavnije i lakše za krajnje korisnike, navodi se u priopćenju sa sastanka, kojemu su bili nazočni i ministar financija Zdravko Marić te voditelj Ureda EIB-a u Zagrebu Anton Kovačev.

Kako se nadalje ističe, Scannapieco je predstavio i EIB-ovu Inicijativu za izgradnju ekonomske otpornosti (Economic Resilience Initiative) u zemljama pogođenim izbjegličkom krizom. Ta je inicijativa vrijedna 6 milijardi eura, a odnosi se na razdoblje od 2016.- 2020. godine, s očekivanim učinkom pokretanja 15 milijardi eura dodatnih ulaganja. Ulaganja će se fokusirati na vitalnu infrastrukturu poput opskrbe vodom, energije, obrazovanja, zdravstvenih usluga i urbane infrastrukture, kao i za jačanje financijske podrške malim i srednje velikim poduzećima kako bi se potaknulo zapošljavanje.

Europska investicijska banka je financijska institucija Europske unije, sa sjedištem u Luxembourgu, osnovana 1958. godine Rimskim ugovorom. Glavna uloga EIB-a je osiguranje sredstava za kapitalne investicije namijenjene razvoju regija, infrastrukture, poboljšanju konkurentnosti europske industrije, zaštiti okoliša, obnovljivim izvorima energije i slično. Od 1. srpnja 2015. godine djeluje Ured EIB-a u Zagrebu.