SPORAZUM SA SLOVENCIMA

Goran Marić: Nazire se konačni dogovor oko Cimosa

21.02.2017 u 22:15

Bionic
Reading

Ministar državne imovine Goran Marić izjavio je u utorak navečer da se nazire konačni dogovor oko prodaje Cimosa talijanskom investitoru te da bi najvjerojatnije u ponedjeljak ili utorak trebao biti potpisan sporazum između Hrvatske i Slovenije

Upitan otkud nove trzavice u slučaju Cimos s obzirom na to da se spominje moguće odustajanje talijanskog investitora od kupnje te slovenske tvrtke koja u Buzetu i Roču zapošljava 1200 radnika, Marić je u Dnevniku HRT-a rekao da se spekuliralo, ali da spekulacije služe da se poremete odnosi.

Marić je rekao da je u stalnom kontaktu sa slovenskim ministrom gospodarstva Zdravkom Počivalšekom. 'Nema mjesta spekulacijama, nazire se konačni dogovor, samo je bilo napetosti što mi nismo mogli pristati na otpuštanje radnika, sad se tu našao kompromis, ali mi nismo pristali na otpuštanje radnika', kazao je Marić.

Upitan kad će hrvatska i slovenska strana potpisati sporazum kojim će se riješiti dug od sedam milijuna eura, Marić je rekao da je Počivalšek izvan Slovenije te da će se po njegovom povratku ponovno čuti, a dogovorili su da će sporazum biti potpisan najvjerojatnije u ponedjeljak ili utorak.

Marić je potvrdio kako je istina da je talijanskom kupcu bio problem što treba zadržati radnike dvije godine i da je tražio da DORH ne ulazi u Cimos. No, Marić kaže kako je poznato i nekorektno uopće spominjati DORH u pogledu utjecaja na njegov rad tako da to nikako ne može biti dio sporazuma.

Također, rekao je Marić, ostaje naglašena mogućnost da se dvije godine zadrži zaposlenost u Cimosu što je zadovoljilo konačno slovensku i hrvatsku stranu. Marić smatra da je investitor spekulirao s odustajanjem kako bi popravio pregovaračku poziciju.

Vezano za stav predsjednika Uprave Podravke Zvonimira Mršića da je Marićevo današnje predsjedanje Skupštinom te kompanije poslalo lošu poruku poduzetnicima, Marić je rekao da on ne misli tako i da je imao duboke ljudske i političke razloge za dolazak u Koprivnicu jer je riječ o naglašeno važnoj tvrtki, iznimno bitnoj za ukupni hrvatski gospodarski i poljoprivredni potencijal, u kojoj je država najveći pojedinačni vlasnik.

Upitan hoće li Mršić ostati na čelu Podravke, Marić je rekao da je predsjedniku istekao mandat, te da je Skupština danas izabrala Nadzorni odbor koji će odlučiti o novoj upravi. Država, kazao je, ima samo tri člana Nadzornog odbora i nema nad njim nikakvu kontrolu.

Na ponovljeno pitanje misli li da Mršić zaslužuje ostati zbog dobrih poslovnih rezultata i udvostručene dobiti, Marić je rekao da Skupština nije razgovarala o rezultatima poslovanja. Dodao je, međutim, da posljednji Mršićevi istupi sve više razotkrivaju koliko je njegov dolazak bio politički.