SKUPŠTINA DIONIČARA

Danas je početak kraja Zvonimira Mršića na čelu Podravke

21.02.2017 u 06:00

Bionic
Reading

Točno u podne počet će danas skupština dioničara Podravke na kojoj će biti odabran novi Nadzorni odbor (NO). Državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) traži da se u NO koprivničke tvrtke uvrste Slavko Tešija, Luka Burilović, Sandra Fuček Šanjić te Marko Kolaković. Njihovim imenovanjem napravit će se prvi korak ka stvaranju nove Uprave na čijem čelu, izgledno je, više neće biti Zvonimir Mršić

Mandat Mršiću istječe u četvrtak, 23. veljače. Prema saznanjima Tportala država i četiri obavezna mirovinska fonda, kao najveći dioničari, dogovorila su se da će novog direktora tražiti švicarska agencija za headhunting Egon Zehnder.

Ministar Marić: U Podravki više neće biti apsurda i nelogičnosti

S druge strane u kuloarima kao favorit za novog šefa figurira Marin Pucar, bivši zaposlenik Podravke i donedavni predsjednik Uprave Zvečeva. Na Pucarovoj strani je i poznanstvo s ministrom državne imovine Goranom Marićem koje seže iz nogometnih dana, kada je Pucar igrao za NK Zadar, a Marić je bio nogometni sudac. Pokušali smo od Pucara dobiti komentar, ali nije se javljao na pozive.

Marić je prije nekoliko dana najavio kako će osobno predsjedavati skupštinom kao predstavnik države koja ima 25 posto vlasničkog udjela. Uz to je poručio kako Podravka u ovom trenutku nije na prodaju.

'U slučaju Podravke ćemo sve izmijeniti, takvih apsurda i nelogičnosti više neće biti. Jedna od njih je bila da je Uprava određivala tko će biti u Skupštini kao predstavnik vlasnika. Ja idem u Skupštinu društva i predsjedavat ću Skupštinom', rekao je Marić.

Mršić: Na čelu sa mnom Podravka je imala pet najboljih godina od 1993.

Da je svjestan da mu se bliži kraj pokazao je Mršić u svojim zadnjim medijskim istupima. U intervjuu za N1 televiziju ocijenio je svoj petogodišnji mandat na čelu koprivničke tvrtke kao najbolje razdoblje Podravke u zadnjih 20 godina.

'Napravilo smo puno u pet godina. Žalosti me da se proteklih mjesec dana ne govori o rezultatima, nego se govori o ovome i onome, pokušava se nekoga diskreditirati. Ako ja moram otići po političkoj liniji imenovanje nove uprave će isto biti po toj liniji. Čemu onda rezultat? Gdje je kraj? Volio bih da se raspravlja o rezultatima mog tima i koji je plan, što nudimo i koja je naša vizija. Mi govorimo je li se došlo politikom ili nije, je li uhljeb ili nije...

Nitko ne govori o rezultatima i o tome što želimo. Od 1993. kada je Podravka postala dioničko društvo, najboljih je ovih pet godina. Podravka je napravila najveće poboljšanje efikasnosti poslovanja u posljednjih pet godina što se tiče velikih poduzeća u Hrvatskoj. Rast prihoda od prodaje je pet posto godišnje. Rast neto profita je oko 14 posto prosječno', istaknuo je Mršić.

Analitičari nisu oduševljeni Mršićem

Neovisni analitičari ne slažu se u potpunosti s takvim viđenjem. Mršiću priznaju određene pozitivne pomake kao što su gašenje dijela neprofitabilne proizvodnje, smanjenje viška zaposlenih, jačanja glavnih brendova i zadržavanje niske razine zaduženosti.

Najviše upitnika stavljaju nad kupovinu slovenskog Žita i isplativosti te transakcije.

Kad se makne utjecaj akvizicije Žita, vidljivo je kako Podravka stagnira kad je riječ o povećanju prodaje i operativnih marži.