profesor jakša barbić?

Šprlje: Rušimo arbitražu Ina - MOL jer je arbitar u sukobu interesa

04.02.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo je razloge zbog kojih je Hrvatska podnijela tužbu za poništaj odluke Arbitražnog suda oko Ine i MOL-a, a koja se u skladu sa švicarskim pravom, može podnijeti samo iz proceduralnih razloga i nije moguće pobijati utvrđeno činjenično stanje ili primjenu materijalnog prava iz arbitražnog postupka

Ključni razlog na temelju kojega Hrvatska traži poništaj je što je jedan od arbitražnih sudaca bio u sukobu interesa, a što nije prijavljeno ni Hrvatskoj, ni ostalim članovima Arbitražnog suda, niti Stalnom arbitražnom sudištu koje je administriralo arbitražni postupak, saznala je N1 televizija u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

I ministar pravosuđa Ante Šprlja, koji gostuje u Intervjuu tjedna emisije 'Točka na tjedan' N1 televizije potvrdio je da je glavni adut Hrvatske u rušenju arbitraže tvrdnja da je jedan od arbitara bio u sukobu interesa.

Također, iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike N1 je doznala da je Hrvatskoj bilo povrijeđeno pravo na saslušanje jer Arbitražni sud nije uzeo u obzir argumente Hrvatske koji se odnose na vjerodostojnost i težinu određenih dokaza na koje se Hrvatska pozivala. Naposljetku, pravo na saslušanje bilo joj je povrijeđeno i s obzirom na to da je Arbitražni sud odbio izvesti određene dokaze koji su predlagani.

Više se službeno za sada iz Vlade ne može doznati, a neslužbeno se šuška da je arbitar u sukobu interesa bio hrvatski član, i to profesor Jakša Barbić, inače jedan od najvećih autoriteta za trgovačko pravo u Hrvatskoj, piše Jutarnji list u tiskanom izdanju od nedjelje. Njihov izvor tvrdi da je Barbić prije nešto više od godinu dana bio arbitražni sudac u jednome drugom postupku i da ga je za arbitra imenovao MOL, a da su članovi Uprave Ine iz MOL-a taj podatak zatajili hrvatskim članovima.