SARAJEVO I BEOGRAD

Burilović otvara predstavništva koja je Vidošević zatvorio

19.01.2017 u 20:32

Bionic
Reading

Hrvatska gospodarska komora (HGK) u 2017. će ponovo otvoriti predstavništva u Sarajevu i Beogradu koja su prije četiri godine, dok je na čelu Komore bio Nadan Vidošević, zatvorena. Uz njih otvorit će se i predstavništva u Kini, Turskoj, Njemačkoj, Italiji i Austriji

Iz HGK objašnjavaju kako su se na to odlučili zbog iskazanog interesa i potrebe svojih članica. Podsjetimo, kako je Vidošević prilikom zatvaranja tih predstavništava izjavio kako su ona 'odradila jednu epizodu, nakon rata su integrirali prostor bivše Jugoslavije u ekonomskom smislu, ukinute su vize, potaknuli su investicijsku aktivnost hrvatskih kompanija, na svim tim tržištima imamo dominantnu ulogu i ta epizoda je u tom smislu završena'.

Sadašnji šef HGK-a Luka Burilović, razvidno je, smatra da navedena predstavništva nisu ni trebala prestati s radom. Iz Komore ističu kako će s ciljem minimizacije troškova, a maksimizacije učinka, što veći broj predstavništava nastojati smjestiti unutar gospodarskih komora matične zemlje, diplomatskih predstavništava Hrvatske i drugih institucija.

'Komora trenutno ima dva predstavništva otvorena u Bruxellesu (Europska unija) i Moskvi (Ruska Federacija), pri čemu je zgrada u Bruxellesu u vlasništvu HGK-a, prostor u Moskvi unajmljen. U skladu s racionalizacijom poslovanja, prvotni najam za predstavništvo u Ruskoj Federaciji, u Moskvi koji je iznosio oko 80.000 kuna zamijenjen je najmom prostora oko 20.000 kuna zavisno od tečaja rublja', pohvalili su se iz HGK-a.