LJUbo jurčić:

Plenkovićevi ljudi u Savjetu za Inu ništa ne znaju i ne mogu ništa napraviti'

19.01.2017 u 15:57

Bionic
Reading

Vlada Andreja Plenkovića u četvrtak je na sjednici osnovala Savjet koji će s mađarskim MOL-om pregovarati o mogućem otkupu dionica Ine

Vlada Andreja Plenkovića u četvrtak je na sjednici osnovala Savjet koji će s mađarskim MOL-om pregovarati o mogućem otkupu dionica Ine.

Savjet čine premijer Plenković, potom potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, ministar upravljanja državnom imovinom Goran Marić, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić te državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić. 'Možemo formirati i posebna povjerenstva za stručnu podršku radu savjeta. Pozivam sve koji smatraju da imaju kvalitetan model za financiranje ove operacije da ga predlože. Mi ćemo ih sve razmotriti. Ne želimo da ova transakcija generira novi javni dug', kazao je premijer Plenković.

Plenković nije prvi premijer kojeg je Ina natjerala na osnivanje savjeta. Prvi je to učinio Ivica Račan, koji je imao Savjet za privatizaciju Ine. U njemu su sjedili on, Slavko Linić, Goran Granić, Mato Crkvenac, Željko Pecek, Radimir Čačić, Božo Kovačević i Ljubo Jurčić.

Upravo smo Jurčića kontaktirali kako bi nam prokomentirao što očekuje od Plenkovićeva savjeta i jesu li u njemu pravi ljudi. Jurčić je blago rečeno razočaran:

'To je politički savjet, koji sam po sebi ne može ništa posebno napraviti ako ne bude imao pomoć  stručnih ekonomskih i geopolitičkih savjeta. Ako će članovi savjeta raditi iz vlastitog prsta i znanja oni neće moći procijeniti pravu situaciju', rekao je.

Jurčić savjetuje članove Savjeta da razmotre analize iz različitih djelatnosti – energetskih, naftnih, plinskih, financijskih, geopolitičkih i tehnoloških.

'Oni imaju političku poziciju za pregovore, ali ako ne budu imali ekipu za sva područja koja sam nabrojio u tome nema neke sreće', dodao je.

Što se situacije s Inom tiče, Jurčić misli da se HEP po nikakvim uvjetima ne smije dirati već gledati kako povećati njegove proizvodne kapacitete.

'Sve konstrukcije kako do novca za Inu su u redu. To su brokerska pitanja. Ako je Ina tako dobra, onda nema veze ako povećavamo javni dug jer ćemo taj novac zaraditi jer je to dobra investicija. Javni dug u dobroj investiciji nije štetan nego pozitivan. Ako Ina nije isplativa, onda je dug problem i za Inu i za mirovinske fondove i za sve', zaključio je i poručio Plenkovićevom savjetu da napravi dobru analizu troškova i koristi prije nego donese konačnu odluku.

Zanimljivo, u savjet ipak nije ušla potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić (jedna od najglasnijih zagovornica kupnje dionica Ine od MOL-a), što se može tumačiti da se pokleknula pod pritiskom medija koji su je prozivali za sukob interesa. Naime, suprug Martine Dalić, Niko je član Uprave Ine.