POPIS SASTANAKA I LJUDI

Pogledajte s kim će se Plenković sastati u Davosu

18.01.2017 u 17:58

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković boravit će u Davosu na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma, 19. i 20. siječnja 2017. godine, a tijekom boravka u Davosu, predsjednik Vlade održat će niz bilateralnih sastanaka. Sudjelovat će i na panelu na temu 'Go East: Strenghtening Europe's Neighbours', a rasprava će biti posvećena jačanju susjedstva Europske unije, objavila je Vlada uoči Plenkovićeva put u Davos

'Naglasak će biti na mogućem doprinosu Europske unije u rješavanju visoke nezaposlenosti jačanjem trgovinske razmjene i investicija te programima mobilnosti i obrazovanja, a razgovarat će se i o doprinosu europske politike susjedstva u suzbijanju tenzija na južnim i istočnim granicama Europske unije', priopćeno je iz Banskih dvora.

Na panelu 'Go East: Strenghtening Europe's Neighbours' uz Plenkovića će sudjelovati predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz i povjerenik Europske komisije za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Svjetski gospodarski forum, podsjećaju iz Vlade u svojem priopćenju, neprofitna je organizacija osnovana 1971. sa sjedištem u Ženevi. Godišnji sastanak foruma održava se u Davosu gdje se okupljaju vodeći poslovni ljudi, političari, intelektualci i novinari kako bi raspravljali o trenutnim svjetskim izazovima.

Plenković će tijekom boravka u Davosu održati i niz bilateralnih sastanaka pa će se tako u četvrtak 19. siječnja sastati s predsjednicom i ministricom zaštite okoliša Švicarske Konfederacije Doris Leuthard i predsjednikom Vlade Gruzije Giorgijem Kvirikashvilijem te glavnim tajnikom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj Angelom Gurríom i visokom predstavnicom Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.

U petak, 20. siječnja Plenković će se sastati s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i sudjelovati na ranije spomenutom panelu, a posjet Davosu će završiti susretom s povjerenikom Europske komisije za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom.