SUKOB OKO INE

Sve što trebate znati o ratu arbitražama Hrvatske i MOL-a

28.12.2016 u 12:57

Bionic
Reading

Nakon što je premijer Andrej Plenković na Badnjak dramatično objavio kako je Hrvatska izgubila u arbitraži s mađarskim MOL-om te kako će on učiniti sve da se Ina vrati u domaće ruke, razvila se nova etapa bitke za Inu

Borba je to koja traje već dulje od deset godina i u kojoj nikada nije bilo jasnog dobitnika ili gubitnika.

Arbitraža koju je Hrvatska izgubila vodila se pri UN-ovoj komisiji za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi. Nju je u siječnju 2014. pokrenula Vlada Zorana Milanovića kao reakciju na arbitražu koju je par mjeseci ranije MOL pokrenuo u Međunarodnom centru za investicijske sporove u Washingtonu.

U ratu arbitražama Mađari zamjeraju hrvatskoj strani navodno nepoštovanje ugovora o plinskom poslovanju dok je Hrvatska tvrdila da su upravljačka prava u najvećoj domaćoj naftnoj kompaniji nepravedno prepuštena u ruke Mađara preko Ive Sanadera koji je za tu uslugu dobio pozamašnu svotu novca.


MOL je prvi pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske, i to u studenom 2013. U tom sporu MOL, kao vlasnik 49 posto dionica Ine, tvrdi da Vlada nije ispunila obveze iz Glavnog ugovora o plinskom poslovanju i njegovih dodataka iz 2009. Njime se država tada obvezala da će od Ine preuzeti skladištenje i prodaju plina te cjelokupnu Ininu domaću proizvodnju plina otkupljivati po tržišnim cijenama u idućih 15 godina.

Mađari traže dvije milijarde kuna

To se ipak nije dogodilo, već je Ina preko svoje tvrtke Prirodni plin nastavila lokalnim distributerima prodavati plin po reguliranoj cijeni, a kupovati ga od Ine kao proizvođača po višoj cijeni. Nagomilali su se tako gubici pa su u MOL-u izračunali da su izgubili oko dvije milijarde kuna i pokrenuli arbitražu kako bi nadoknadili štetu.

U siječnju 2014. Vlada MOL-u uzvraća udarac pokretanjem arbitraže oko upravljačkih prava.

Hrvatska je tražila da se isti dokument - Glavni ugovor o plinu - te dionički ugovor iz 2009. proglase ništavnima. Traži se i naknada štete kao posljedice tih loših ugovora – glavni hrvatski argument u ovoj priči bila je pravomoćna presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu za uzimanje mita od predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija. Vlada je tada tvrdila da dokumenti jasno dokazuju korupciju zbog kojih je Sanader Mađarima prepustio kontrolu u Ini.

Sanader opet pred sudom

Međutim, Ustavni sud ukinuo je tu pravomoćnu presudu Sanaderu i cijeli slučaj pao je u vodu.

S vremena na vrijeme potezala se i mogućnost da Hrvatska otkupi udio u Ini od MOL-a. Tu je ideju konkretizirao Plenkovićno nikome nije jasno odakle će Hrvatska skrpati novac za preuzimanje Ine, a još manje po kojoj bi je cijeni uopće otkupila.

Mediji, naime, pišu da je Hrvatska spremna ponuditi oko 800 milijuna eura, a Mađari traže gotovo dvije milijarde eura. Kako god završilo, pregovori s Mađarima traju iako ekonomska struka upozorava kako je posve promašeno potrošiti novac na kompaniju čiji prihodi već godinama padaju i koja posluje u naftom sektoru koji se u proteklih 15 godina dramatično promijenio.