VALUTNA KLAUZULA

Svi govore o presudi, a nitko je ne razumije. Evo objašnjenja

20.12.2016 u 13:25

Bionic
Reading

Ustavni sud djelomično je usvojio ustavnu tužbu Udruge Potrošač (koja zastupa Udrugu Franak) te je ukinuo odluku Vrhovnog suda u dijelu koji se odnosi na valutnu klauzulu (tzv. švicarski franak) za sve banke i na osmotuženu banku Sberbank u dijelu koji se odnosi na promjenjivu kamatnu stopu

Dužnici moraju znati da će o utemeljenosti valutne klauzule Vrhovni sud morati ponovno odlučivati, a presuda se očekuje u roku od godine, doznaje tportal.

Saborski zastupnik i lider Udruge Franak Goran Aleksić pojasnio nam je kako je sada na Vrhovnom sudu da potvrdi poštenost valutne klauzule u slučaju švicarski franak te mora utvrditi poštenost promjenjive kamatne stope za Sberbank.

U travnju 2015. Vrhovni sud potvrdio je presudu Visokog trgovačkog suda. Valutna klauzula ostala je zakonita, dok je jednostrano mijenjanje kamatnih stopa u ugovorima koji se odnose na stambene kredite u švicarskim francima proglašeno nezakonitim.

Ustavni sud je drugim riječima potvrdio da je sedam banaka krivo za nezakonito ugovaranje kamatnih stopa. 'Svi oni koji su krenuli prema sudovima na temelju kolektivne presude i dalje se imaju pravo pozivati na nju. Vrhovni sud mora napraviti reviziju svoje presude i utvrditi je li valutna klauzula bila poštena‘, rekao je Aleksić.

'Postupak se nastavlja. Svi se moramo boriti dok ima nade da se nešto pozitivno riješi. Ovo je dokaz da upornost, utemeljenost i argumentiranost na kraju urode plodom‘, poručio je Aleksić za tportal.