MALE TAJNE VELIKIH ZNALACA APN-a

Kako i vi možete izgraditi kuću kao Božo Petrov

14.12.2016 u 06:30

Bionic
Reading

Gradnju obiteljske kuće u Metkoviću predsjedniku Sabora i čelniku Mosta Boži Petrovu jednim dijelom kreditirat će državna Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). Petrov je podnio zahtjev za sredstva iz POS programa 'B' za gradnju i rekonstrukciju kuća koji je prvi put pokrenut još 2011. godine. Osim njega, novac iz tog programa ove godine zatražilo je još samo dvoje građana

Podsjetimo, šef Mosta je 2013. godine u Metkoviću kupio staru kuću za 20.000 eura, koje mu je bez kamata posudio rođak, bivši apostolski nuncij i nadbiskup mons. Martin Vidović. Prije otprilike dva mjeseca tu je kuću srušio i krenuo u gradnju nove. Prema njegovim riječima, to će ga ukupno koštati 120.00 eura (900.000 kuna) od čega će dio kreditirati APN.

Petrovu agencija još nije odobrila kredit?

Na upit tportala iz APN-a odgovaraju kako su tijekom ove godine podnesena ukupno tri zahtjeva za program 'B', od kojih su dva u fazi uvjetne suglasnosti te s njima još nisu potpisani ugovori i odobreni krediti. Jedan od tih 'uvjetnih' je iz Metkovića, na osnovu čega se može pretpostaviti da je riječ o zahtjevu Petrova.

Inače, u pet godina trajanja programa sklopljeno je samo 59 ugovora o kreditiranju ukupno vrijednih 1,2 milijuna eura. Iako se čini mala brojka, iz APN-a poručuju kako je 'uspješnost programa, s obzirom na relativno usku ciljnu skupinu, u cijelosti zadovoljavajuća'.


Tko može zatražiti novac od države za kreditiranje gradnje kuće?

Pravo na kreditiranje po programu 'B' imaju svi građani koji nemaju svoj krov nad glavom ili su vlasnici kuća neodgovarajućih za život te žele to, poput Petrova, riješiti gradnjom nove ili pak proširenjem postojećeg objekta.

Ako ste se odlučili na gradnju, traži se da ste vlasnik zemljišta, da ste kreditno sposobni i morate imati Rješenje o uvjetima građenja. Što vam sve treba od dokumentacije, možete pronaći na internetskim stranicama APN-a

Zahtjev za kreditiranjem podnosi se općini ili gradu, a u slučaju da jedinica lokalne samouprave nije uključena u provođenja POS programa 'B' tad se zahtjev podnosi izravno APN-u.

Iz agencije ističu kako se zahtjevi odobravaju redom prema vremenu njihovog zaprimanja, naravno uz preduvjet da imaju svu traženu dokumentaciju.


Kakvi se uvjeti nude?

Najduži rok otplate kredita je 31 godina (30 godina otplate i jedna godina počeka). Maksimalna visina kredita je 143.000 eura, a minimalna 9.000 eura.

Kredit se sastoji od dva dijela. Prvi dio kreditira komercijalna banka i to do 20 godina, a u visini do 65 posto ukupno odobrenog iznosa. Drugi dio pokriva APN s rokom otplate do najviše 15 godina i u visini do 35 posto ukupne vrijednosti kredita. Kamata na zajam APN za vrijeme počeka je jedan posto, a tijekom otplate tri posto

U prosjeku su, prema procjeni APN-a, kamatne stope na kredite iz programa 'B' oko tri posto. Za usporedbu, kamate koje nude banke kreću se od četiri do pet posto.