NISU SRETNI

Udruga Lipa Plenkoviću: Reži proračun i provodi reforme!

13.12.2016 u 11:58

Bionic
Reading

Udruga poreznih obveznika Lipa priopćila je u utorak kako podržava Vladu u nastojanjima da deficit drži na razini 1,7 posto BDP-a, vodi računa o smanjenju udjela javnog duga u BDP-u te nastojanjima da poreznom reformom rastereti rad i poduzetništvo

Međutim, prema stajalištu Lipe propuštena je prilika da se deficit i javni dug dodatno smanje, fiskalno konzervativnijim pristupom: zamrzavanjem rashodne strane proračuna i prodajom državne imovine.

'Vlada se oslanja na optimističan scenarij rasta BDP-a od 3,2 posto i povlačenje sredstava iz EU-a, u sasvim nesigurnom domaćem i globalnom okruženju. Bilo kakav poremećaj može narušiti krhku ravnotežu u koju su postavljeni deficit, javni dug, rashodi i prihodi proračuna te uspješnost hrvatskog gospodarstva', priopćili su.

Lipa se protivi uvođenju poreza na prvu nekretninu, uvođenju poreza na nekretnine, uvođenju obvezne minimalne bruto plaće za direktore poduzeća, uvođenju poreza od 54 posto građanima koji ne mogu dokazati porijeklo svoje imovine, niti su za nju platili poreze, rastu duga zdravstva, rastu mase javnih plaća te potencijalnom rast troškova koji slijedi iz najava nekih zakona.

'Od Vlade očekujemo što hitnije provođenje svih neophodnih reformi (javne uprave, školstva, pravosuđa, zdravstvenog i mirovinskog sustava) kako bismo dugoročno postavili zdrave temelje gospodarstvu i digli se s gospodarskog dna EU-a, gdje je iza nas još jedino Bugarska te zaustavili trend iseljavanja i izvjesnu demografsku katastrofu', poručili su.