POMOĆ SA SJEVERA

Kanađani nude Hrvatskoj partnerstvo i znanje u energetici

09.12.2016 u 13:18

Bionic
Reading

Kanada, jedan od najvećih i najnaprednijih svjetskih proizvođača nafte i plina, Hrvatskoj je spremna ponuditi energente, usluge i iskustvo iz područja energetike, rečeno je na okruglom stolu "Hrvatska i Kanada - partneri u energetici", održanom u petak

Kanadski veleposlanik Daniel Maksymiuk je na skupu u organizaciji kanadskog veleposlanstva i PwC-a Hrvatska, Hrvatskoj ponudio partnerstvo u opskrbi energentima i u drugim energetskim područjima, uključujući razmjenu iskustava s tom zemljom koja je jedan od svjetskih energetskih predvodnika. Pri tome je više puta istaknuo dobre hrvatsko-kanadske odnose u energetici i zaštiti okoliša.

Predsjednik uprave PwC-a Hrvatska John Gašparac upozorio je da dvije zemlje, usprkos sličnim stavovima u mnogim pitanjima, imaju skromnu trgovinsku razmjenu. Hrvatsku vidi kao zemlju velikog energetskog potencijala. Smatra da Europa mora smanjiti ovisnost o ruskim energentima i predlaže regionalne energetske unije bazirane na energetskoj učinkovitosti.

Voditelj usluga poslovnog savjetovanja PwC Hrvatska Dejan Ljuština smatra kako će se energetski sektor dramatično mijenjati, a da će se vlade morati prilagođavati novim trendovima. Zemlje koje su bogatstvo izgradile na nafti, poput Norveške i Saudijske Arabije, već sada se okreću zelenim, čistim, energijama, kaže on. Dodaje da i Hrvatska mora pratiti trendove i uvoditi nove tehnologije u energetske tvrtke, pogotovo HEP, restrukturirati ih kako bi mogle odgovoriti izazovima budućnosti te poraditi na poboljšanju njihovih usluga.

Predsjednik Uprave JuneWarren-Nickle's Energy Groupa Bill Whitelaw, podsjeća da Kanada ima jednu od najvećih svjetskih rezervi nafte i plina i jedan je od najvećih proizvođača tih energenata u svijetu. Prema proizvodnji nafte 2015. godine bila je četvrta, a u proizvodnji plina peta u svijetu.

U Kanadi ima 3500 energetskih tvrtki i 800.000 bušotina od kojih 327.000 aktivnih, rečeno je na skupu.