BITKA ZA PLAĆE

'Živimo u mračnom vilajetu koji se zove Republika Hrvatska!'

07.12.2016 u 12:39

Bionic
Reading

Vlada Andreja Plenkovića ponudila je čelnicima sindikata javnih službi povećanje osnovice plaća od dva posto od 1. siječnja 2017. te za još dva posto od 1. prosinca iduće godine. Uz to bi se isplatilo po 100 milijuna kuna u siječnju 2017. i dodatnih 100 milijuna kuna početkom 2018. u ime duga iz 2016. Sindikatima to nije prihvatljivo te prijete sudskim tužbama i štrajkovima

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u srijedu sindikalisti su prezentirali svoje rješenje. Oni inzistiraju na rastu osnovice plaća za šest posto u 2017., s tim da su spremni prihvatiti da se taj rast razlomi na dva dijela – tri posto od 1. siječnja te isto toliko od 1. srpnja. Dug za 2016. žele da im se vrati rastom plaća od šest posto mjesečno.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, okomio se na Vladu i njezine pravne stručnjake jer su doveli u pitanje pravnu valjanost Sporazuma iz 2009. godine.

'Preispitivanje pravne valjanosti nekorektan je pristup. Razumijemo da je sporazum velik teret za proračun, no dovoditi u pitanje valjanost dokumenta koji nijedna vlada nije dovodila u pitanje, djeluje kao krik očajnika da pronađe formulu kako izbjeći obaveze prema 250.000 ljudi i njihovih obitelji – ukupno 750.000 građana', rekao je Ribić.

Dodao je kako to dokazuje da živimo u zemlji apsurda.

'Mi smo u mračnom vilajetu koji se zove Republika Hrvatska! Ništa ne funkcionira, ništa ne ispunjava svoju funkciju osim sindikata. Nakon sedam godina oni se usude preispitivati pravnu valjanost sporazuma. Neka ispituju. Neka rade što hoće. Nama nije zadnja nada dragi Bog na nebu već Europski sud!' naglasio je Ribić.

Podsjetimo, prema Sporazumu iz 2009., koji je nadograđivan 2011. i 2012., Vlada se obavezala na povećanje osnovice plaća za šest posto, što iznosi oko 1,8 milijardi kuna godišnje ako BDP bude rastao za više od dva posto uzastopna dva tromjesečja.