KRAJ DISKRIMINACIJE

Domaće vinare raspametio Tolušićev potez

05.12.2016 u 18:00

Bionic
Reading

Izjednačavaju se pravila za domaća i uvozna vina pri kontroli kakvoće prije njihova stavljanja u promet. Nova pravila igre odredio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izmjenama Pravilnika o registru vinograda, obveznim izjavama, pratećim dokumentima, podrumskoj evidenciji i proizvodnom potencijalu. Domaći vinari podržavaju takvu odluku jer smatraju da će se time uvesti red u prodaju vina u Hrvatskoj te će potrošači biti sigurni da su sva vina testirana i kontrolirana

'Domaći proizvođači vina su bili podvrgnuti kontroli i analizama kakvoće vina dok za uvozna nisu vrijedila takva pravila. Zbog toga se na tržištu mogla naći graševina upitne kvalitete s dampinškim cijenama, što značajno utječe na percepciju potrošača prema graševini, najzastupljenijoj vinskoj sorti u Hrvatskoj', komentirao je najnoviji potez ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića za tportal Vlado Krauthaker, dugogodišnji vinogradar i vinar, istovremeno predsjednik Udruge Graševina Croatica koja okuplja 20 članova, od Vina Belje, Erdutskih vinograda, Iločkih podruma, PP-a Orahovica, Vupika i Veleučilišta Požega, preko Vina Antunović, Kalazić, Jakob, Galić, Papak, Pinkert te Udruge Kutjevački i Erdutski vinari do Feravina, Misnih vina, Podruma Kolar i Krešić. Oni su zajedno prošle godine proizveli ukupno 17 milijuna litara vina, od čega je 10 milijuna litara graševine.

Prednjači uvoz iz Makedonije

No prema podacima Hrvatske gospodarske komore iznesenim početkom ove godine, tijekom 2015. u Hrvatsku je uvezeno vina za 29,9 milijuna eura, a izvezeno za 12,4 milijuna eura. Najviše se uvozilo iz Makedonije, potom Francuske, Njemačke, Italije i susjedne Bosne i Hercegovine, a prosječna cijena uvezene litre vina iznosila je 1,19 eura.

Na nužne intervencije države kako bi se riješio problem na domaćem vinskom tržištu još početkom godine upozoravala je govoreći pred novinarima i Ljerka Puljić, članica Nadzornog odbora Agrokora. Rekla je tada kako 'smo svjedoci da je 2015. uvoz vina u Hrvatsku enormno porastao' te da je velik volumen onih jeftinih koja 'predstavljaju nelojalnu konkurenciju domaćoj proizvodnji jer se često prodaju po cijenama jedva nešto iznad cijene kilograma grožđa koje smo u Hrvatskoj u stanju proizvesti'. Ukazala je tom prilikom i na to da treba doći do pojačane kontrole svih vina koja se stavljaju u promet te da inspekcijska tijela, kao i nadležni zavodi, trebaju intervenirati ako vina ne odgovaraju deklaraciji ili nisu u rangu kvalitete u okviru koje se prodaju. 

Ista pravila za uvozna i domaća vina

Najnovijim potezom prvog čovjeka Ministarstva poljoprivrede uvode se pravila za uvozna vina, ista ona što vrijede za domaća u kontroli kakvoće prilikom stavljanja u promet.

'Kao što sam obećao domaćim vinarima, od sada se sva vina iz uvoza moraju slati na analizu i ocjenu prije puštanja u promet. Na taj način ćemo pratiti sljedivost vina, odnosno obilježiti ih evidencijskim markicama', poručio je Tolušić.

423667,412541,396565,402010