NIJE SE SJETILA

Švaljek je bila direktorica tvrtke u kojoj 'nikad nije imala nikakvu ulogu'

28.11.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Nezavisna zastupnica u Gradskoj skupštini i kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Sandra Švaljek, gostujući u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, među ostalim dotaknula se i svoje uloge u tvrtki Ad valorem, čiji je vlasnik njezin suprug Nenad Kukić. Firma se bavi knjigovodstvom, revizijom i poreznim savjetovanjem

Voditelja Aleksandra Stankovića zanimalo je radi li i dalje u Ad valoremu kao konzultantica, navodeći kako to piše na web-stranicama tvrtke.

'Nisam imala apsolutno nikada nikakvu ulogu u toj firmi', rekla je Švaljek dodajući kako internetska stranica već odavno ne radi, a ako se vidi njezino ime, to je zaostatak iz prošlih vremena, kad su nešto planirali, ali se nikad nije realiziralo.

Istina je da Ad valorem više nema aktivnu web-stranicu, no nije točno da Švaljek nije nikad imala 'nikakvu ulogu u tvrtki'.

Švaljek je u Nadzornom odboru Splitske banke

Švaljek je trenutačno zaposlenica Ekonomskog instituta u Zagrebu. Od 2005. do 2013. bila je njegova ravnateljica. Uz to je ove godine ušla u Nadzorni odbor Societe Generale Splitske banke.

Naime, ona je 2013., od 21. ožujka do 10. lipnja, prema podacima iz Sudskog registra bila direktorica firme. Znači, s njezina je čela odstupila nakon što je s Milanom Bandićem ušla u izbornu kampanju na lokalnim izborima.

Tvrtku Ad valorem suprug Sandre Švaljek osnovao je 2007. Stabilna je, posluje bez gubitaka, a posljednje dvije godine prihodi joj se kreću oko 450.000 kuna. Lani je završila godinu s dobiti od 47.300 kuna, a 2014. imala je zaradu od 231.500 kuna.

Zbog supruga se Švaljek kao Bandićeva zamjenica dva puta našla u blago rečeno škakljivoj situaciji. Prvi put 2014., kada se otkrilo da je Kukić bez natječaja zaposlen na mjesto pomoćnika ravnatelja gradske Ustanove za sportske objekte. Čim je to došlo u medije, Kukić je podnio ostavku.

Zatim je 2015. izašlo na vidjelo kako je njezin suprug, odnosno njegova tvrtka, s gradskim tvrtkama sklopila tri posla. U 2014. trebao je savjetovati Upravu ZET-a, ali zbog uhićenja Bandića i vrhuške Holdinga (akcija Agram), ugovor vrijedan 196.000 kuna nije proveden. Godinu prije za Vodoopskrbu i Holding odradio je dva posla ukupne vrijednosti 28.000 kuna.

Švaljek je tada tvrdila kako ona nije utjecala na to da joj suprug dobije poslove, a on je objašnjavao da je on porezni stručnjak koji radi na tržištu i nije ni pomišljao na sukob interesa.

'Moja supruga nije na to utjecala. Zvao me bivši predsjednik uprave Holdinga Ljubičić', rekao je tad za 24sata Kukić.

Pokušali smo od Sandre Švaljek dobiti objašnjenje kako je zaboravila da je bila direktorica Ad valoruma neposredno prije nego što je postala Bandićeva zamjenica, ali do zaključenja ovog teksta nije nam se javila na telefonske pozive.