4. STRUKTURNA REPO AUKCIJA

HNB bankama nudi povoljno zaduživanje

16.11.2016 u 13:31

Bionic
Reading

Hrvatska narodna banka (HNB) je za utorak, 22. studenoga najavila četvrtu strukturnu repo aukciju u ovoj godini, uz fiksnu repo stopu od 1,4 posto te dospijeća za četiri godine

Hrvatska narodna banka održat će 22. studenog, s namirom 24. studenog, fiksnom repo stopom od 1,4 posto i dospijećem 24. studenog 2020., četvrtu strukturnu repo operaciju ove godine, najavila je središnja banka na svojim mrežnim stranicama.

HNB je kroz do sada održane tri strukturne repo aukcije bankama ukupno plasirao gotovo milijardu kuna, a kamatna je stopa najprije iznosila 1,8 posto da bi potom bila snižena na 1,4 posto.

Prva je strukturna obratna repo aukcija održana 16. veljače ove godine, kada je HNB bankama plasirao ukupno 565 milijuna kuna, po fiksnoj repo stopi od 1,8 posto. Na drugoj, održanoj 24. svibnja, bankama je plasirano 146,5 milijuna kuna, također po fiksnoj repo stopi od 1,8 posto. Treća je strukturna repo aukcija održana 12. srpnja, a na njoj je HNB bankama plasirao ukupno 234,4 milijuna kuna po fiksnoj repo stopi od 1,4 posto.

Poticanje banaka

Cilj strukturnih repo aukcija je osigurati bankama dugoročnije izvore kunske likvidnosti (ročnost operacija je četiri godine) uz nisku kamatnu stopu. Strukturne repo operacije pridonose spuštanju kunske krivulje prinosa na srednjoj/dužoj ročnosti, razvoju domaćeg tržišta za kunske državne vrijednosne papire te motiviraju banke da povećaju kreditiranje u kunama, podsjetio je guverner HNB-a Boris Vujčić na prošlotjednom savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji.

"Uz strukturne operacije, HNB redovitim tjednim operacijama također daje podršku kunskoj likvidnosti sustava. Primjetno je da je kod većinom malih banaka, koje su sudjelovale u strukturnim repo operacijama, zaustavljen pad kreditiranja te da su povećale kunske kredite za razliku od prethodne godine", istaknuo je Vujčić u Opatiji.

Iz središnje su banke početkom veljače izvijestili kako u ovoj godini planiraju četiri strukturne repo operacije. Ukupni učinak planiranih strukturnih operacija ovisit će o zanimanju banaka za taj mehanizam monetarne politike, a uoči održavanja prve aukcije iz HNB-a su preliminarno procijenili kako bi učinak mogao biti približan spuštanju stope obvezne pričuve za jedan postotni bod, odnosno oko tri milijarde kuna kroz četiri najavljene aukcije za ovu godinu.

Vrijednosni papiri kao jamstvo

HNB u najavi četvrte ovogodišnje strukturne repo aukcije podsjeća da će i za tu aukciju kao financijsko osiguranje (kolateral) prihvaćati dužničke vrijednosne papire izdavatelja iz Republike Hrvatske, u svim valutama, koji dospijevaju nakon datuma reotkupa, pod uvjetom da izdavatelj ili izdanje imaju kreditni rejting najmanje jednak rejtingu Republike Hrvatske, prema barem jednoj od međunarodnih agencija - Standard & Poor's, FitchRatings ili Moody's

Na sve vrijednosne papire s Liste prihvatljivoga kolaterala za operacije na otvorenom tržištu primjenjivat će se jedinstveni koeficijent nadoknade (haircut) od 5 posto. Za potrebe izračuna tržišne vrijednosti kao izvor cijena upotrebljavat će se cijena s Bloomberga za kraj prethodnoga radnog dana koja je navedena na Listi prihvatljivoga kolaterala za operacije na otvorenom tržištu objavljenoj na internetskoj stranici HNB-a, napominju iz središnje banke.