GOMILA IZMJENA

Ovi pritisci su slomili Marića i pretumbali poreznu reformu

10.11.2016 u 15:27

Bionic
Reading

Nakon dugotrajnih pregovora s Mostom i pritisaka interesnih skupina ministar financija Zdravko Marić morao je pristati na ustupke koji su povećali cijenu porezne reforme, zbog čega je u konačnici odgođeno smanjenje opće stope PDV-a predviđeno za 2018. godinu

Evo od čega je Marić morao odustati u odnosu na prvobitni prijedlog kako bi zadovoljio apetite suprotstavljenih strana. Na inicijativu Mosta zadržana je minimalna porezna stopa od pet posto za kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala, novine i knjige.

Snižena stopa od 13 posto ukinuta je za usluge u ugostiteljstvu, ali ne za sve. Marić je popustio pred zahtjevima turističkog lobija pa će se ugostiteljske usluge vezane uz smještaj – polupansioni, pansioni i noćenje s doručkom - i dalje oporezivati po sniženoj stopi od 13 posto.

Zbog navedenih ustupaka osjetno su se povećali troškovi porezne reforme. Prema novim izračunima, u 2017. neto efekt (smanjenje poreznih prihoda) reforme za 2017. i 2018. godinu iznosi 3,3 milijarde kuna. Zbog toga je Marić odlučio odgoditi i smanjenje opće stope PDV-a na 24 posto i tako iznevjeriti jedno od najglasnijih predizbornih obećanja. Na upit hoće li ostvariti obećanje da će do kraja mandata Vlade stopa PDV-a dosegnuti 23 posto rezignirano je odgovorio: 'Sve je moguće.'

Mostov zahtjev da se dužnosničke plaće izuzmu iz poreznog rasterećenja Marić nije prihvatio ocijenivši ga populističkim. Ipak, Most će uputiti u saborsku proceduru amandman sa svojim prijedlogom pa će konačni stav o tom pitanju dati saborska većina.