OPĆA STOPA OSTAJE

Još jedno lažno obećanje: PDV neće pasti od 2018.

10.11.2016 u 15:20

Bionic
Reading

Neće biti smanjenja opće stope PDV-a od 2018. godine, otkrio je ministar financija Zdravko Marić na konferenciji za medije nakon što je na današnjoj sjednici Vlade predstavio paket izmjena 15 zakona. Istaknuo je da se na cjelovitoj poreznoj reformi dugo radilo te da u Saboru očekuje kvalitetnu raspravu i argumente

Očekujemo izglasavanje svih zakona i njihovu implementaciju', kazao je Marić, istaknuvši da se kao ministar uz podršku premijera Andreja Plenkovića zalagao da se ne odustane od cjelovitosti i sveobuhvatnosti porezne reforme - značajnog pojednostavljenja i unapređenja poreznog sustava te što efikasnije raspodjele poreznog rasterećenja građana i gospodarstvenika.

Podsjetimo, porezna reforma bila je prva i ključna točka dnevnog reda današnje sjednice Vlade nakon što su HDZ i Most poslije sinoćnjeg dugotrajnog sastanka užeg kabineta uspjeli postići dogovor. Marić je također podsjetio da velika izmjena i promjena stupa na snagu od 1. siječnja 2017. godine te da, iako neke izmjene traže prilagodbe i suglasnosti Europske komisije, većina njih kreće 1. siječnja iduće godine.

'Očekujem izglasavanje svih 15 zakona'

'Originalan plan bio je da ne dođemo u ovu situaciju s rokovima, ali su na to utjecali prijevremeni parlamentarni izbori. No nevezano za izglasavanje nepovjerenja prošloj Vladi, mi smo nastavili raditi na tome jer je iz naše perspektive bilo neodgovorno stati s time tko god bio idući ministar financija, a opet sam to ja', primijetio je Marić, istaknuvši da nakon ovoga danas Vlada upućuje svih 15 zakona u saborsku proceduru.

'U njoj sigurno možemo očekivati kvalitetnu diskusiju. Puno toga sam čuo u javnosti, neke argumentacije su bile neutemeljene i meni će biti dužnost sve objasniti i pojasniti sve detalje porezne reforme, a Sabor je najbolje mjesto za to', kazao je ministar financija i dodao kako očekuje izglasavanje svih zakona na vrijeme i većinsku implementaciju 1. siječnja 2017.


Kome (ni)je stalo do turizma?

Cilj je da se ni od čega ne odustane i da se radi na transparentnosti i povećanju efikasnosti poreznog sustava, opetovao je, a na pitanje o promjenama PDV-a za ugostitelje, pojasnio je da će smještaj i usluge vezane za smještaj - polupansione, pansione i noćenja s doručkom - ostati na 13 posto, dok se ugostiteljstvo u vidu kafića i restorana ipak vraća na stopu od 25 posto.

Što se tiče ukupnog efekta, on nije takav da će ugroziti manje ugostitelje, tvrdi Marić, a oko mogućeg ograničenja istaknuo je da će se i dalje razgovarati s hotelijerima i ugostiteljima te da, bez obzira na kritike iz javnosti, 'nitko ne razmišlja o urušavanju turizma, dapače stvorit će mu se dodatni uvjeti za rast'.

Most, oporba i populizam

S obzirom na to da je Most najavio da kani podnijeti amandman na plaće dužnosnika, Marić je kazao da je 'legitimno pravo Mosta da se podnese amandman, ali misli da je porezna reforma preozbiljan i veliki zahvat, stručni posao, da bi ga promatrao u nekakvim populističkim i demagoškim principima'.

Što se tiče cijene struje, ustvrdio je da pojavio novi element koji je bio sakriven - pitanje naknade za obnovljive izvore energije - i to je utjecalo na njihovo ponašanje u planiranju reforme: 'Činjenica je da to nije bilo poznato i odlučili smo se da rješavamo taj problem na način da se tu naknadu ne osjeti na povećanju računa.'


PDV pada, ne pada...

Upitan za PDV-a na novine te proizvode i usluge koji su na pet posto, kazao je da zasad ostaje onako kako jest, a što se tiče duhanskih proizvoda, 'čuli ste da ima korekcija u Zakonu o trošarinama'. 'No Vlada će promijeniti nešto uredbom prije kraja godine i nakon što razgovara s proizvođačima duhanskih proizvoda, svjesnih toga da moramo uskladiti sustav s EU-om. Dogovor je da možete očekivati da će Vlada uredbom korigirati sustav do kraja godine', poručio je Marić, ali i otkrio da neće biti prvotno predloženog smanjenja PDV-a s 25 na 24 posto od 2018. godine.

Da smanjenja neće biti, suprotno najavama, Marić je otkrio odgovarajući na pitanja novinarki i novinara oko promjena porezne reforme, a čiju cjelovitost opetovano zagovara, premda je postalo jasno da je danas usvojen i poslan Saboru drugačiji prijedlog od prvotno najavljenog: 'Ne ugrožavamo reformu zato što ostaju sve snižene stope, nema ni smanjenja opće stope PDV-a 2018. godine.'

Naime, na upit novinara mijenjaju li se stope PDV-a u 2018., Marić je rekao da se ne mijenjaju, već ostaju na razini 25, 13 i pet posto, a na upit hoće li ostvariti obećanje da će do kraja mandata Vlade stopa PDV-a dosegnuti 23 posto, Marić je uzvratio: 'Sve je moguće.'

Kako izgledaju brojke u Marićevoj računici?

Neto efekt porezne reforme je dvije milijarde kune u 2017. godini, a kada se uzme u obzir to da će dobar dio tereta ići i na strane goste, taj je efekt za hrvatske građane i poduzetnike nešto veći, upozorio je Marić i opetovao da će porezna reforma imati velike makroekonomske i implikacije na javne financije te da se njome udio poreza u BDP-u smanjuje za 0,6 posto već u prvoj godini.

Prvi multiplikativni efekt, koji dolazi od rasterećenja kod oporezivanja dohotka i dobiti, već u prvoj godini donio bi rast nominalnog BDP-a od najmanje 1,5 milijardi kuna te najmanje 6.500 novih radnih mjesta i povratak proračunskih prihoda od najmanje 400 milijuna kuna, istaknuo je ministar.

Drugi multiplikativni efekt, u smislu povećanja raspoloživog dohotka građana i posljedično dizanja potrošnje, kao i smanjivanja poreznog opterećenja poduzetnika te jačanja njihove investicijske aktivnosti, rezultirat će dodatnim rastom BDP-a na razini do otprilike 2,5 milijardi kuna, otvaranjem između 11.000 i 11.500 novih radnih mjesta, odnosno poreznim prihodima do 800 milijuna odnosno milijardu kuna, izračunao je Marić te zaključio da ukupni efekt ove porezne reforme za 2017. i 2018. godinu iznosi 3,3 milijarde kuna