NJEMAČKI EKSPERTI:

ECB bi trebao postupno gasiti program kupnje obveznica

03.11.2016 u 09:19

Bionic
Reading

Politika jeftinog novca Europske središnje banke (ECB) dopustila je vladama eurozone da odgode ključne reforme, upozorili su vodeći njemački stručnjaci, pozivajući središnju banku eurozone da polako privodi kraju programe izdašnih poticaja

‘Razmjeri monetarnog popuštanja u eurozoni nisu više odgovarajući s obzirom na oporavak 19-članog gospodarstva. ECB bi trebao usporiti kupovine obveznica i ranije ih privesti kraju’, poručili su iz njemačkog vijeća gospodarskih stručnjaka podnoseći godišnje izvješće njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Pod dirigentskom palicom Marija Draghija, ECB je otkupio državnih i korporativnih obveznica u iznosu većem od 1.000 milijardi eura u nastojanju da ubrizga gotovinu u financijski sustav.

Većina analitičara očekuje pak da središnja banka produlji postojeći program kupovina u mjesečnom iznosu do 80 milijardi eura, nakon prvotno planiranog roka za primjenu do kraja ožujka 2017. godine, budući da gospodarski rast u eurozoni ostaje neizvjestan.

Traljavi rast

Iz vijeća gospodarskih stručnjaka upozoravaju, međutim, da je ECB smanjio pritiske na vlade da provedu reforme. ‘Čak ni njemačka vlada nije u dovoljnoj mjeri iskoristila pozitivan ekonomski rast posljednjih nekoliko godina za provedbu tržišno usmjerenih reformi’, kazao je u priopćenju predsjednik vijeća Christoph Schmidt.

Stručnjaci su procijenili gospodarski rast za eurozonu od 1,6 posto u 2016. godini i od 1,4 posto u idućoj godini. Za Njemačku stručnjaci procjenjuju da će rast usporiti na 1,3 posto u 2017. godini nakon dosezanja 1,9 posto u 2016. godini, ‘prvenstveno zbog kalendarskih čimbenika’.

Osvrnuvši se na ECB, njemački su stručnjaci također upozorili da britanska referendumska odluka o izlasku zemlje iz EU-a pokazuje da su 28-članom EU potrebne reforme.

Ništa bez reformi

‘Razlog za zabrinutost postoji, budući da u nekim zemljama članicama jača trend vala kritika na račun EU-a’, napisali su gospodarski stručnjaci u priopćenju.

Upozorili su ujedno da će se nepovoljno raspoloženje spram EU-a vjerojatno intenzivirati ako izostanu reforme, koje bi glasačima stvorile dojam da vlade imaju situaciju pod kontrolom, sređujući stanje financija EU-a i rješavajući izazove poput klimatskih promjena, migracija i terorizma.

Ipak, gospodarski su stručnjaci stali i u obranu glavnih stupova projekta EU, uključujući četiri temeljne slobode u kretanju roba, kapitala, ljudi i usluga, pokazalo je godišnje izvješće njemačkih gospodarskih stručnjaka čije je glavne poruke prenio AFP.