PORAST PDV-A NA 25 POSTO

Ugostitelji očajni: U pitanju je opstanak nas, naših obitelji i naših radnika!

28.10.2016 u 15:21

Bionic
Reading

Članovi Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije u petak su poručili da ugostitelji s najavljenom stopom poreza na dodanu vrijednost (PDV) od 25 posto ne bi mogli opstati, pa će zatražiti razgovore s mjerodavnima, a ako bude potrebno organizirat će i prosvjede i druge akcije

Predsjednik ceha Igor Stanger izjavio je nakon hitnog sastanka održanog radi najavljenog povećanja stope PDV-a na usluge u ugostiteljstvu s 13 na 25 posto da ugostitelji ne mogu opstati s PDV-om od 25 posto, napomenuvši da uz taj porez plaćaju 3 i više posto poreza na potrošnju te da dobar dio ugostitelja plaća i koncesije, koje ih također stoje nekoliko postotaka prihoda.

'Najprije ćemo zatražiti razgovor u ministarstvima financija i turizma', rekao je Stanger i naglasio da će, ako to ne urodi plodom, organizirati prosvjede i druge akcije. 'U pitanju je opstanak nas, naših obitelji i naših radnika', rekao je Stanger, dodavši da je nakon fiskalizacije jasno koliki su prihodi ugostitelja.

Predlaže da se na temelju stvarnih prihoda nekog ugostitelja napravi izračun s PDV-om od 25 posto, jer smatra da će onda biti jasno i onima kojima sada nije - da je to neodrživo.

Naglasio je da bi povećanje PDV-a na usluge u ugostiteljstvu izravno pogodovalo trgovačkim lancima koji nude rashlađena pića, sendviče i gotovu hranu, te da mu se čini da je povećanje PDV-a smišljeno protiv ugostitelja. A kad bi to bila istina, bilo bi to žalosno, poručio je.

Stanger je još kazao da će se, ako se uvede stopa PDV-a na usluge u ugostiteljstvu od 25 posto, u Hrvatskoj teško moći razvijati kvalitetan ili vrhunski turizam, bez dobrih i kvalitetnih restorana, a da će još teže biti moguće platiti kvalitetne ili vrhunske kuhare, konobare i drugo osoblje.

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je nakon sjednice Vlade, prezentirajući prijedlog porezne reforme, najavio da bi se od iduće godine s 13 na 25 posto povisio PDV na usluge u ugostiteljstvu te na šećer.