'ISPRAVLJENA JE NEPRAVDA'

Poduzetnici se raduju jer će jeftinije jesti i voziti se

28.10.2016 u 14:31

Bionic
Reading

U sklopu porezne reforme poduzetnike su osim smanjenja stope poreza na dobit razveselile još dvije stvari. Povećani su im priznati troškovi reprezentacije te im je vraćena mogućnost odbitka pretporeza za kupnju automobila za osobne potrebe

Poreznu olakšicu tvrtkama za kupnju automobila za osobni prijevoz ukinuo je 2012. SDP-ov ministar financija Slavko Linić. Sve dotad poduzetnici su imali pravo na 70 posto pretporeza. Prema novoj poreznoj reformi, priznavat će im se 50 posto pretporeza.

Poticaj za tržište automobila

'Pozdravljam taj potez. Uvijek me smetalo to što su političari kupovali skupe automobile na račun poreznih obveznika, a poduzetniku kojemu automobil treba za biznis i koji u njemu provodi čitav dan on nije ulazio u trošak poslovanja. To je bio apsurd, pogotovo jer to nije slučaj u drugim zemljama', rekao je za tportal Saša Cvetojević, vlasnik tvrtke Insako.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) očekuju da će povratak odbitka pretporeza potaknuti prodaju novih automobila. Podsjećaju da su u više navrata upozoravali da je Linićev potez nanio veliku štetu trgovcima motornih vozila.

'Očekujemo da će najavljene izmjene pozitivno utjecati na obnavljanje voznog parka, ali i na daljnje reforme zakonodavstva koje će postupno smanjivati ostale probleme s kojima se susreću trgovci motornim vozilima, a to su prije svega poslovanje u sivoj zoni, ekologija i sigurnost na cestama', poručili su iz HGK.

Poduzetnici će više trošiti na reprezentaciju

Priznati troškovi reprezentacije, prema prijedlogu ministra financija Zdravka Marića, povećat će se s 30 na 50 posto, stoga se može očekivati da će to potaknuti poduzetnike na veću potrošnju prilikom ugošćavanja i davanja poklona poslovnim partnerima.

Cvetojević to vidi kao kompenzaciju ugostiteljima za povećanje PDV-a za njihove usluge s 13 na 25 posto

'Kolege iz ugostiteljskog sektora požalile su mi se kako će taj rast PDV-a biti velik udar na njihovo poslovanje. Povećanjem priznatih troškova reprezentacije Marić se nada povećati promet ugostiteljima. Mislim da je to trebalo biti 70 ili čak 100 posto priznatih troškova. To bi sigurno povećalo promet ugostiteljima, što bi bilo dobro i za državni proračun', smatra Cvetojević.

OVDJE PROVJERITE SVOJU PLAĆU

Koliko će vam porasti plaća nakon najavljenih poreznih izmjena? Kliknite na INFORMATIVNI KALKULATOR koji je izradio tportal u suradnji s portalom Isplate.info.