SUKOB INTERESA

Tko je suprug ministrice Dalić zbog kojeg je prozivaju?

28.10.2016 u 07:18

Bionic
Reading

Povratkom Martine Dalić u Banske dvore ponovno se pod medijskim reflektorima našao i njezin suprug Niko Dalić, član Uprave Ine. Kad je prije pet godina dobio direktorsku fotelju, usprkos tome što se radi o vrhunskom stručnjaku, krenule su priče kako to može zahvaliti svojoj supruzi, tada ministrici financija. Danas se potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva suočava s pitanjima o mogućem sukobu interesa kada bude odlučivala o Ini jer joj je suprug u Upravi kompanije

Niko Dalić u Ini radi 30 godina. Karijeru je započeo kao geolog, nakon završenog Prirodoslovno- matematičkog fakulteta u Zagrebu, na kojem je kasnije i magistrirao.

Prvu šefovsku poziciju dobio je 1996. kada postaje rukovoditelj zadužen za Istočnu Slavoniju i Podravinu. Nakon toga karijera mu je samo u uzlaznoj putanji.

Od 2005. do 2008. pomoćnik je izvršnog direktora Naftaplina te vodi projekte u inozemstvu. Zatim je godinu dana direktor Sektora za istraživanje, da bi od lipnja 2009. ušao u Upravu tvrtke Edin, zajedničke kompanije Ine i talijanskog Edisona.

Petrov nije znao da Dalić ima supruga u Ini

Šef Mosta i predsjednik Sabora Božo Petrov bio je pomalo zbunjen kad su ga novinari pitali za mogući sukob interesa Dalić. 'Ne poznajem u potpunosti taj slučaj, tako da ne bih sad volio ni na koji način biti sudac, ali ako je slučaj da je supružnik unutar uprave jedne od tvrtaka, onda bi se trebala izuzeti', odgovorio je Petrov.

S te pozicije prešao je u Upravu Ine u veljači 2011., dva mjeseca nakon što je njegova supruga imenovana ministricom financija u Vladi Jadranke Kosor.

Uz kritike za nepotizam koje su se stišale kad se vidjelo da se radi o cijenjenom stručnjaku s dugim stažem u kompaniji, ministrica Dalić i tada se, kao sada, suočila s pitanjem o mogućem sukobu interesa.

Kao i prije pet godina ona se danas brani istim protupitanjem: 'A gdje bi to točno bio moj sukob interesa?'

Dolaskom SDP-ove Vlade Zorana Milanovića na vlast, u kuloarima se naveliko pričalo o tome kako će Niko Dalić biti smijenjen jer je HDZ-ov kadar, ali to se nije desilo.

<<< Pročitajte i ovo: Evo u kojoj situaciji bi Martina Dalić mogla biti u sukobu interesa >>>

Otkako je imenovan u Upravu Ine, Dalić je zajednički djelovao s ostalom dvojicom hrvatskih članova, Ivanom Krešićem i Davorom Mayerom. Njih trojica uvijek su zastupala isti stav. Tako su u srpnju ove godine spriječili da se na razini Uprave donese odluka o zatvaranju Rafinerije Sisak

Iz imovinske kartice njegove supruge predane u siječnju ove godine vidljivo je kako Dalić u Ini mjesečno ima primanja od 41.500 kuna neto. Supružnicu su vlasnici nekretnina u vrijednosti od oko 6,5 milijuna kuna, među kojima su i stan u Zagrebu te kuća u Zadru.

Oni koji ih poznaju kažu kako se radi o skromnom i povučenom paru koji se usprkos visokim plaćama ne razmeće novcem.