GLAVNI DONATORI

Ovi su poduzetnici pravi obožavatelji HDZ-a

26.10.2016 u 14:00

Bionic
Reading

HDZ-ovu pobjedničku kampanju financijski su podržali brojni poduzetnici, a najveće iznose uplatili su tradicionalni donatori Nikola Hanžel, Mirko Habijanec i Marinko Zadro

Najveći HDZ-ov donator u protekloj izbornoj kampanji je karlovački poduzetnik Nikola Hanžel, koji je putem svoje dvije tvrtke - Lana Commerce i Lana Karlovačka tiskara uplatio ukupno 359.200 kuna.

Glavna uzdanica njegova poduzetničkog carstva je tvrtka Lana – Karlovačka tiskara, koja zapošljava oko 300 radnika i proizvodi ambalažu za vodeće hrvatske i svjetske farmaceutske kompanije. Ove godine proširio je svoju poduzetničku aktivnosti na turizam ulaganjem u devastirani karlovački Hotel Korana.

Hanžel je poznat i kao najveći pojedinačni donator kampanje Kolinde Grabar Kitarović


Tvrtke karlovačkog poduzetnika Mirka Habijaneca, Radnik i Bistra, uplatile su ukupno 320.000 kuna. Riječ je o uspješnom lokalnom građevinaru i tradicionalnom financijeru HDZ-a koji je proljetos kupio nekretnine Kamenskog.

Građevinska tvrtka Radnik iz Križevaca u većinskom je vlasništvu malih dioničara, a Habijanec je najveći pojedinačni vlasnik s udjelom od 48 posto. Prema javno dostupnim podacima, Radnik je tijekom 2015. ostvario 368,4 milijuna kuna prihoda i čistu dobit od 12,7 milijuna kuna.

Njegova đurđevačka tvrtka Bistra, specijalizirana za gradnju vodnih građevina, lani je imala promet od 40 milijuna kuna, uz dobit od 1,1 milijun kuna.

Među vodećim HDZ-ovim donatorima su i tvrtke Oštrc iz Zagreba i Agropromet iz Kusijevaca kod Križevaca koje su uplatile maksimalno dopuštenih 200.000 kuna.


Iza tvrtke Oštrc krije se ime Marinka Zadre, suvlasnika Vira, najveće hrvatske šećerane. Ovaj hercegovački poduzetnik, koji je lani kupio Dalmacijavino u stečaju, redovito pomaže HDZ-u.

Agropromet iz Kusijevca, sela u blizini Križevaca, najveći je proizvođač tovne junadi u Hrvatskoj. Vlasnik Zvonimir Širjan ranije je izvozio bikove u Libiju, Libanon i Egipat, a izbijanjem krize na Bliskom istoku biznis je stao i prihodi su osjetno smanjeni.

Polovicu dopuštenog iznosa, okruglih 100.000 kuna, HDZ-u su darovale tvrtke Bau gradnja iz Gunje u vlasništvu Martina Jozića, Renova Mont iz Zagreba u vlasništvu Josipa Živića, Agrochem-Maks iz Zagreba u vlasništvu Emila Guščića, Spectra inženjering iz Splita, GPP Mikić iz Omišlja te Adriatic Tourist – Resorts.

Među većim donatorima su i tvrtke Grafičar iz Ludbrega (87.750 kuna), Agroproteinka iz Sesveta (80 tisuća), šibenski Impol TLM (75 tisuća), porečki Valor (70 tisuća), kao i Geobim iz Turčina, PP Invest iz Gornjeg Stupnika, Abaza iz Hrvatske Dubice, Drugi Element i Tetrao Primus iz Zagreba, koji su na HDZ-ov račun za financiranje kampanje uplatile po 50 tisuća kuna. Po 40 tisuća stranci su donirali varaždinski Kotonteks i Spectra Media iz Zagreba.