BROJKE NE LAŽU

DZS potvrdio rast potrošnje u kolovozu od 5,1 posto

12.10.2016 u 12:05

Bionic
Reading

Državni zavod za statistiku (DZS) potvrdio je u srijedu svoju prvu procjenu o realnom rastu prometa od trgovine na malo u kolovozu od 5,1 posto na godišnjoj razini, što je već 24. mjesec zaredom kako potrošnja raste

DZS je objavio da je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u kolovozu, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 2,6 posto, a realno za 5,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je najveći rast potrošnje još od rujna 2007. godine, kada je porasla 6,7 posto.

Na mjesečnoj je razini, pak, u kolovozu, prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, promet od trgovine na malo zabilježio realni rast od 0,3 posto, odnosno nominalni od 0,2 posto.

Promatrano prema trgovačkim strukama, a prema izvornim neprilagođenim indeksima, u kolovozu je na godišnjoj razini najviše, za 22,4 posto, porastao promet u trgovini na malo motornim vozilima, dijelovima i priborom za motorna vozila, motocikle i dijelove.

Za 16,7 posto porastao je, pak, promet u ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama, dok je za 14,4 posto povećan promet u maloprodaji računalne opreme, knjiga i novina, igara i igračaka i dr., a za 13,5 posto promet tekstilom, odjevnim predmetima, obućom i kožnim proizvodima.

U nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, koje imaju najveći, 41,7-postotni udio u prometu od trgovine na malo, promet je u kolovozu porastao 0,3 posto prema istom mjesecu lani, dok je u maloprodaji motornih goriva i maziva (udio od 18,9 posto) smanjen za 4,8 posto.