DAN VELIKIH PLANOVA

Plenković se razmahao obećanjima: Otvorit ćemo 180.000 radnih mjesta, 2017. će biti godina poduzetništva

30.09.2016 u 12:00

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a i vjerojatni mandatar za sastav nove Vlade Andrej Plenković, predstavio je smjernice ekonomske politike u sljedećoj godini na konferenciji Dan velikih planova koju organizira poslovni tjednik Lider

'Kada sam krenuo u izbore za šefa HDZ-a, poslao sam četiri poruke - da želim političku stabilnost, pravnu sigurnost, kvalitetan okvir za gospodarski rast i društvenu solidarnost. Izbori su iza nas, a nalazimo se u poziciji potencijalnog mandatara za sastav Vlade, pa u hipotetskom tonu izlažem osnovne crte za ekonomsku politiku', rekao je Plenković.

Rekao je kako se i dalje osjećaju posljedice svjetske gospodarske krize. Dugotrajna kriza u Hrvatskoj utjecala je pak na sve sektore gospodarstva - krajem 2015. bili smo posljednji u regiji Srednje Europe.

'Zbog neprovođenja reformi, završili smo u proceduri prekomjernih makroekonomskih neravnoteža i prekomjernog deficita. Unatoč tim pokazateljima, naša je vizija napredna i uređena Hrvatska', rekao je šef HDZ-a.

Plenković je rekao kako smo malo gospodarstvo s puno potencijala koji se nisu koristili u proteklih 20 godina. Jedan od prioriteta bit će mu zaustavljanje iseljavanja mladih.

Do 2020. planira ostvariti gospodarski rast od pet posto, otvaranje novih radnih mjesta, točnije 180.000 novih radnih mjesta te računa na demografsku obnovu.

'Mjere za ostvarivanje detaljno se utvrđuju u programu Vlade, a provodit će ih kompetentni ministri. Bliži se kraj 2016. To je vrijeme priprema za sljedeću godinu, vrijeme kada se rade planovi. Želim poručiti da će 2017. biti godina poduzetništva. Godina stvaranja sigurnog poslovnog okruženja', rekao je.

Temelji na kojima će Plenković graditi poduzetništvo su porezna reforma, mobilizacija neaktivne državne imovine, restrukturiranje javnih poduzeća, ulaganje u generatore rasta poput poljoprivrede i turizma. Poticat će, kaže, i industriju i izvoz i povećati hrvatski kreditni rejting.

Do 2020., cilj mu je imati uravnotežen proračun, deset posto manji javni dugi i reformirano školstvo, koje će, što se podrazumijeva, bolje služiti potrebama poduzetnika.