POREZNE OAZE

Europski parlament pokrenuo istragu o aferi Panama Papers

27.09.2016 u 15:37

Bionic
Reading

Europski parlament pokrenuo je u utorak istragu o podacima otkrivenim u travnju ove godine u aferi Panama Papers. Pred posebni Odborom svjedočit će novinari koji su razotkrili čitavu priču

Podaci iz 11,5 milijuna dokumenata panamske pravne tvrtke Mossack Fonseca otkrili su detalje rada više od 214 tisuća offshore tvrtki koje su koristili političari, poslovni ljudi, kriminalci i javne ličnosti kako bi sakrili svoje prihode od javnih vlasti.

Dokumenti su prvo proslijeđeni njemačkom novinaru Bastianu Obermayeru iz Süddeutsche Zeitung, međutim ogromne zbog količine podataka on je upitao za pomoć Međunarodni konzorcij za istražno novinarstvo (ICIJ, International Consortium for Investigative Journalism).

Odgovarajući na aferu Europski parlament odlučio je postaviti istražni odbor koji treba ocijeniti kako se Europska komisija i države članice borbe protiv pranja novca i izbjegavanja plaćanja poreza. Odbor ima mandat od godine dana koji istječe u 8. lipnja 2017. i kojem se rad može produljiti maksimalno dva puta po tri mjeseca.

Odvjetnička tvrtka Mossack Fonseca jedna je od najzatvorenijih offshore odvjetničkih tvrtaka u svijetu, a stacionirana je u Panami, no djeluje međunarodno i u njoj radi 600 osoba u 42 zemlje s franšizama te poreznim oazama poput Švicarske, Cipra te Djevičanskih otoka. Postoji snažna veza s Velikom Britanijom i tvrtka je četvrta po redu među najvećim osiguravateljima offshore usluga.