HUP I SGH:

Fer plaćama i cijenama u građevinarstvu zadržat će se radnike

26.09.2016 u 13:14

Bionic
Reading

Vlada mora poraditi na smanjenju nelojalne konkurencije, sive ekonomije i rada na crno kako bi smanjila odljev radne snage iz Hrvatske, rečeno je na danas održanoj sjednici Socijalnog vijeća za graditeljstvo u Radničkom domu

U rujnu prošle godine Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) potpisali su kolektivni ugovor kojim bi se zaposlenima u građevinskom sektoru trebala osigurati socijalna prava, uključujući plaće ugovorene tim ugovorom, a ne one minimalne.

'Država mora smanjiti javni dug i birokraciju da bi se osiguralo više sredstava za investicije, raditi na boljoj kvalifikaciji radnika kako bi zaposleni imali veću motivaciju za rad, a osnovice plaća se moraju povećati. Jednako tako, potrebno je platiti sve doprinose zaposlenika i dati im plaće koje zaslužuju. Time bi se dala veća motivacija zaposlenima u građevinskoj djelatnosti, ali i drugim djelatnostima, jer ovaj sektor ukupno čini 10 posto hrvatskog BDP-a. Jedan od ciljeva koji želimo postići je da se na taj način približimo na barem 50 posto plaće koja je trenutno u Njemačkoj da bismo zadržali ljude u Hrvatskoj', rekao je Mirko Habijanec, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG).

Koliko je situacija ozbiljna, pokazuje činjenica da je u ovom sektoru izgubljeno čak 50 tisuća radnih mjesta jer velik broj građevinskih tvrtki nije isplaćivao pune iznose plaća, a mnoge su otišle u stečaj. Osim toga, došlo je do velikog odljeva sposobnih, kvalificiranih radnika iz države, za što je više razloga: neučinkoviti državni zakoni, slabe plaće i velika prava poslodavaca koja nisu pod kontrolom. Stoga je prijeko potrebno da Vlada napravi određene izmjene te kontrolira provedbu zakona i kolektivnih ugovora.

'Od Vlade tražimo pojačanu kontrolu primjene kolektivnih ugovora, mijenjanje Zakona o javnoj nabavi i donošenje promjena koje se tiču Stečajnog zakona i predstečajnog postupka', upozorila je Jasenka Vukšić, predsjednica SGH.

Habijanec je izjavio da je stoga hitno potrebno primjenjivati tarife plaća iz kolektivnih ugovora, prilagoditi školski sustav pojedinim djelatnostima, ulagati u kvalificirane ljude poput inženjera te novim mjerama smanjiti korumpiranost pravosuđa.