ČEKA SE VLADA

Guverner Vujčić: Nema gospodarskog rasta bez reformi

26.09.2016 u 13:04

Bionic
Reading

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u ponedjeljak u Osijeku kako je za pokretanje gospodarstva nužan paket strukturnih reformi, a te se reforme već dugo čekaju, pa tako čekaju i novu Vladu

Za pokretanje gospodarstva nužan je paket strukturnih reformi, koje će obuhvatiti javnu upravu, obrazovanje, zdravstveni i mirovinski sustav te upravljanje javnim poduzećima. Riječ o reformama koje već dugo čekaju, pa tako čekaju i novu Vladu, a koje su bitne za podizanje potencijalne stope rasta BDP-a, istaknuo je Vujčić na 2. znanstvenom forumu ’Kako potaknuti regionalni ekonomski rast i razvoj u RH’, čiji je organizator Ekonomski fakultet u Osijeku.

Vujčić je kazao i kako hrvatski BDP u ovome trenutku ‘raste relativno snažno’ te postoje pozitivni učinci i na tržištu rada, ali da sve to skupa neće dovoljno ako se ne provedu reforme, koje će omogućiti da srednjoročna stopa rasta BDP-a bude viša od sadašnje i održiva.

Guverner je najavio i kako će HNB u listopadu usvojiti novu projekciju za ovu i 2017. godinu, podsjetivši kako je ljetošnja projekcija gospodarskog rasta u ovoj godini od 2,6 posto još uvijek važeća, a to je znatno snažniji rast nego što se očekivao početkom ove godine.

Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić
izjavio je kako očekuje da će nova Vlada stajati iza svojih odluka te da reforme ne budu zaustavljane radi pojedinih parcijalnih interesa.

'Reforma znači napredak'

Reforma znači napredak, a u ovome vremenu ‘to znači odricanje, koje svi skupa moramo snositi’, kazao je Panenić. Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović nada se ćemo novu Vladu dobiti do sredine listopada.

Potrebno je još više učiniti u sređivanju stanja u državnim financijama i smanjivanju deficita te povećanju konkuretnosti kako bi dobili bolje ocjene kreditnih agencija, jer ćemo se ’morati još zaduživati, kako bi vratili dugove koje imamo’, rekao je Burilović.

To su, istaknuo je, preduvjeti kako bi snažnije krenuli naprijed i bolje koristili europske fondove, što je posebice bitno za Slavoniju i Baranju, kao jednu od slabije razvijenih regija. Nova hrvatska Vlada kroz kvalitetnu regionalnu politiku mora puno više pomoći ovome području kako bi smanjili razliku između jače i slabije razvijenih dijelova Hrvatske, poručio je Burilović.

Roglić bi rezao administraciju

Vlasnik Orbico grupe Branko Roglić smatra kako su prvi prvi potezi koje nova Vlada treba napraviti smanjivanje troškova administracije i poreza te omogućavanje takvih uvjeta poslovanja poduzetnicima koje će im omogućiti ostvarivanje pozitivnih rezultata.

Roglić smatra kako su najave brzog formiranja Vlade ‘pokazatelj da smo na dobrom tragu da se i razmišlja o tim potezima’ te dodaje kako osobno vjeruje potencijalnom mandataru nove Vlade Andreju Plenkoviću.

Zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Bernard Jakelić kazao je da poslodavci od nove Vlade očekuju povoljnije uvjete poslovanja, nižu cijenu rada i manje poreze, jer je to jedini način podizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Pitanje je provedbe i dinamike tih procesa, ali s obzirom na dugotrajnost krize u kojoj se nalazimo, mislimo da je došlo vrijeme da se to zaista i realizira, rekao je Jakelić.